Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Patrik Isacsson, lokalpolisområdeschef i Lund, berättar om deras arbete med att bekämpa bilbränderna i Lund. Foto: Johan Nilsson/TT/Ylva Esping/SVT

Polischefen: ”Bränderna är det vi fokuserar på nu”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen arbetar intensivt för att kartlägga den senaste tidens bilbränder i Lund. – Alla som jobbar har den prioriteringen nu. Bränderna är det vi fokuserar på, säger Patrik Isacsson polischef i Lund.

Under veckan har det brunnit bilar vid fem tillfällen i Lund. Natten till söndagen brann det bilar i ett bostadsområde på Plommonvägen och det var den fjärde natten i rad som bilar sattes i brand i Lund. Polischef Patrik Isacsson kan inte svara på varför antalet bränder ökat så kraftigt.

– Bränderna har ökat och det har varit intensivt den här veckan. Ser man över hela våren har vi inte haft så många bränder, men just nu är vi inne i ett sjok av bränder, säger han.

Ovanligt många nätter i rad

Motivet bakom bilbränderna är oklart och polisen har ännu inte gripit någon.

– Vi funderar på om det är någon pyroman, någon som mår dåligt eller om det är ungdomar. Eftersom det är så intensivt nu så tänker vi att det är någon eller några som är aktiva just för tillfället. Det är svårt att säga något motiv, säger han.

Är det ovanligt att brinner bilar så många nätter i rad i Lund?

– Ja, just att det är så många nätter i rad. Att vi har bränder i Lund är inte ovanligt, men det är just att det är så intensivt som det är nu, säger Patrik Isacsson.

Spritt över hela Lund

Polisen ser inget solklart samband mellan de olika bränderna, eftersom de skett på olika platser, vid olika tidpunkter och olika typer av bilar. Vid ett tillfälle var det skrotbilar på ett företag. Natten till söndagen brann bilar i ett annars lugnt villaområde.

– Det är en av anledningarna till att det är så svårt att kartlägga det här. Vi ser att det är över hela Lund, det är inte något speciellt område, säger Patrik Isacsson

Vad gör ni för att ta reda på vem som ligger bakom det här?

– Förutom att kartlägga så tittar vi på de som vi har misstänkta för bränder förut. Vi tittar även på våra ungdomar, om det är någon som är särskilt aktiv just nu. Vi är ute på nätterna med alla bilar vi kan uppbringa.

– Alla som jobbar har den prioriteringen nu. Bränderna är det vi fokuserar på nu, säger Patrik Isacsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer