Emil Nilsson på Riksbyggen berättar att klängväxterna på det gamla polishuset växer med 2-3 meter varje år. Foto: Johan Dernelius/SVT

Polishuset från 1934 har blivit bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Arresten har jämnats med marken, rastgården har fått tak och hästarnas nödutgång har blivit entré. Mycket har hänt under de tre år som det gamla polishuset på Davidshallstorg i Malmö omvandlats till bostäder. Nu är det inflyttningsdags.

– Arresten hade väldigt tjocka väggar och minimala fönster, så det fick rivas. Nya huset blev ett sexvåningshus med fönster i så kallad ”New York-style”, berättar Emil Nilsson, projektledare på Riksbyggen och pekar på en av de nya huskropparna på innergården.

Ett annat dilemma var den så kallade rastgården uppe på taket mot Verkstadsgatan, den gick inte heller att bevara på något vettigt sätt, enligt Riksbyggen.

-1934 förflyttade sig polisen med häst och vagn. Bakom dom här träportarna var utrymningsvägen för hästarna, berättar Emil Nilsson. Foto: Johan Dernelius

Många vill flytta in

Polishuset ritades av arkitekten Frans Evers och stod klart före andra världskriget. Trapphusen, fönsterbänkarna och tegelinramningarna runt dörrarna till de gamla kontorsrummen har bevarats. Däremot har kontorsbyggnaderna på innergården ersatts av tre nya byggnader.

Bostadsrätterna i Brf NEO Davidshall har sålts till fasta priser. Det finns lägenheter från 1 rok till 5 rok med ett storleksspann om 24 kvm till 188,5 kvm. Insatsspannet är från ca 45 000 kr/kvm till cirka 102 000 kr/kvm.

Polisen kom på besök

Polishuset har omvandlats till 60 lägenheter. De nybyggda husen på innegården innehåller 62 lägenheter.

Många poliser har jobbat i det gamla polishuset och flera av dem har varit på besök för att se förvandlingen innan de nya hyresgästerna flyttat in.

Så här såg det ut när de sista poliserna lämnade huset på Davidshallstorg 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.