Förutom polisens helikopter kompletterar man med polisdrönare för att övervaka bland annat E65 mellan Ystad och Skurup. Foto: SVT

Polisen sätter in drönare mot stenkastning av bilar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har växlat upp övervakningen av vägarna mellan Ystad och Öresundsbron. Allt för att hitta den eller de skyldiga till stenkastningen mot danska bilister. Nu används drönare och även alternativa vägar kontrolleras.

Svenska polisen hade till en början ingen koll på den omfattande stenkastningen som skett mot danska bilister som framför allt kör mellan Danmark och Bornholm på E65. Det var inte förrän en dansk pendlargrupp i sociala medier gick ut med det som man insåg omfattningen.

– I torsdags eftermiddag gjorde vi den senaste räkningen och då var vi uppe i 60 stycken anmälningar om stenkastning, säger polisens presstalesperson, Ewa-Gun Westford.

Stenkastning mot danskar på E65

Växlar upp övervakningen med drönare

Det är ett väldigt stort geografiskt område som ska övervakas, med många alternativa vägar.

– Drönarna är ljudlösa och stör inte omgivningen och är bra till att bevaka en stor geografisk yta. Vi har fått in några anmälningar som skiljer sig lite och det är en anmälning som skett på kustvägen mellan Trelleborg och Ystad. Någonstans vid Gislövs läge, men även en på E6, säger Ewa-Gun Westford när hon beskriver polisens arbete under de senaste dagarna.

– I torsdags eftermiddag hade vi kommit upp i 60 stycken fall av stenkastning mot danska bilister, säger Ewa-Gun Westford. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning mot danskar på E65

Mer i ämnet