Polisen anmäls för övervåld

Uppdaterad
Publicerad

En nykterhetskontroll på Öresundsbron slutade med oproportioneligt mycket polisvåld. Det menar en man i Malmö, som med hjälp av föreningen Malmö mot diskriminering gjort en anmälan till Justitieombudsmannen.

Det var i april tidigare i år som mannen stoppades på bron för att göra ett alkotest. Testet var negetivt, men mannen ombads ändå stiga ur bilen eftersom polisen misstänkte drogpåverkan.

Enligt mannen tog en polis tag i hans arm för att dra ut honom, varpå han försökte skaka sig loss. Detta ledde till att polismannen föll till marken.

Ytterligare fyra poliser ska då ha störtat fram och handfängslat mannen. De ska ha pepparspreyat honom i ansiktet och sedan kört honom till sjukhus för blodprov.

Mannen uppger att han under hela resan klagade på att handfängseln satt för hårt, vilket ska ha ignorerats av poliserna. Väl framme på sjukhuset gick något blodprov i handen inte att ta, eftersom blodcirkulationen var för dålig.

Att den hårt satta handfängseln även ledde till en nervskada finns enligt anmälan dokumenterat i läkarintyg.

I anmälan skriver mannen att den hårda behandlingen av honom trots detta fortsatte, med förnedrande avklädning och upprepade grepp. Efter att en polis hävdat att mannen spottat på honom gjordes omedelbart HIV-test. Mannen nekades under hela processen att kontakta sin familj.

Enligt Malmö mot diskriminering, som hjälpt mannen med anmälan, har situationen lett till att han idag känner sig rädd och stressad så fort han ser en polis.

Den anmälan han gjorde mot polisen lades ner, och slutade med att han själv istället blev anmäld för våldsamt motstånd.

Mannen har fortfarande inte fått ta del av svaren från de prover som togs på honom.

Enligt anmälan till JO känner sig mannen redan dömd på förhand, och litar inte på att någon ordentlig utredning kring vad som egentligen hände kommer att göras. Mannen själv misstänker att hans etniska härkomst fick polisen att agera som han uppger att de gjorde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.