Polisens presstalesperson Nils Norling berättar om ökade bedrägeribrott Foto: TT/Mikael Nilsson

Misstanken: ”Bluffpolisligan” kan vara tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen blev fyra kvinnor, samtliga över 80 år, uppringda av en person som utgav sig vara från polisen.

– Bedragaren uppger att det är många rån som pågår i området och ber kvinnorna samla ihop sina värdesaker och lägga dem i en påse. För att polisen sedan ska hämta upp och förvara värdesakerna i säkert förvar, säger Nils Norling presstalesperson polisen.

Under förra våren och sommaren skedde flera liknande bedrägeriförsök och polisen misstänker att det är samma bluffpolisliga som ligger bakom. Bedragarna använder samma fejkade polisnamn som användes i våras.

– Det går inte utesluta att det är samma liga, säger Nils Norling.

Samtliga kvinnor misstänkte att det var något skumt med samtalet och kontaktade polisen. Det är också precis så polisen vill att man ska agera i liknande situationer.

– Det är viktigt att informera allmänheten att polisen aldrig skulle agera så här. När du mottar ett sådant samtal ska du lägga på och ringa polisen direkt, säger Nils Norling.

Äldre extra utsatta

Nils Norling menar att äldre är en utsatt grupp som har en hög tillit till myndigheter och därför är ett extra eftertraktat byte för bedragarna.

Under gårdagen skedde ett liknande fall i Örkelljunga, men polisen kan varken bekräfta eller utesluta att det är samma  bedrägeriliga som ligger bakom.

– Vi ser tyvärr en ökning av brott som dessa och därför har vi satt in extra resurser sedan årsskiftet. Det är för tidigt att säga att det är samma konstellation som den i våras men vi kan konstatera att de agerar med samma sätt tillvägagångssätt som ligan från förra året, säger Thomas Johansson utredare på bedrägerienheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.