Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen är beredda för att en otillåten sammankomst i helgen. Här berättar polisområdeschef Erik Åberg om det. Foto: Anna Palmgren/SVT

Polisen beredda på otillåten manifestation från Salwan Momika på Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Att polisen nekar en manifestation tillstånd hör inte till vanligheterna. Men efter att Salwan Momika vägrat byta plats för sin planerade koranbränning i helgen blev till slut ett nej från polisen.

Samtidigt är lokalpolisområdeschefen Erik Åberg beredd på att det kan ske ändå.

Polisen har erbjudit Salwan Momika att hålla till någon annanstans än just på Rosengård, men det har han inte velat. Därför avslog polisen hans ansökan i sin helhet.

I klippet berättar Erik Åberg, lokalpolisområdeschef, om varför de nekat tillstånd.

Professorn: Borde hålla i rätten

Tidigare har polisen nekat tillstånd för koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassad med hänvisning till en ökad risk för rikets säkerhet. I våras slog förvaltningsrätten fast att det beslutet var felaktigt.

Men den här gången har polisen av allt att döma agerat på ett korrekt sätt. Det menar Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet. Detta eftersom att de hänvisat till befarade ordningsstörningar.

– Min bedömning är att detta kommer att hålla i rätten, säger Joakim Nergelius.

Bevakar Rosengård med drönare

Salwan Momika skrev under torsdagen till SVT Nyheter Skåne att han ändå planerar att bränna koranen i helgen. Polisen är beredda på en eventuell otillåten manifestation och har även beslutat att kamerabevaka Rosengård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.