Förvaltningsrätten på Tegeluddsvägen i Stockholm. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Nekade koranbränningar var fel – nu överklagar Polismyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Polisens beslut att neka tillstånd till koranbränningar utanför Turkiets och Iraks ambassad var fel, slog förvaltningsrätten fast tidigare i veckan. Nu vill Polismyndigheten att frågan prövas i högsta instans.

”Förvaltningsrätten anser inte att de omständigheter som har legat till grund för Polismyndighetens beslut är tillräckliga för att neka tillstånden i de två aktuella fallen. Polismyndighetens beslut ska därför upphävas”, skrev förvaltningsrätten i ett pressmeddelande.

Domarna kommer nu att överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen, uppger Polismyndigheten.

”Frågan är principiellt viktig och att det därför är angeläget att den prövas av högre instans”, skriver Polismyndigheten i ett pressutskick.

Risk för attentat

I mitten av februari nekade polisen två koranbränningar på kort tid, efter inrådan från Säkerhetspolisen, utanför Turkiets respektive Iraks ambassad. Besluten motiverades med att hotbilden mot Sverige har påverkats av tidigare koranbränningar och att risken för attentat ökade om framtida koranbränningar skulle tillåtas.

Besluten kritiserades av bland andra Henrik Wenander, professor i offentlig rätt, som hävdade att polisen inte hade stöd i lagen.

– Som lagstiftningen ser ut ser jag ingen möjlighet till att de (förvaltningsrätten) ger polisen rätt, sade han då till TT.

Störningar befaras

Enligt ordningslagen får sådana avslag nämligen bara ske om det är nödvändigt för ordning och säkerhet i direkt anslutning till demonstrationen.

Tidigare i år slog kammarrätten fast att polisens beslut att ställa in en demonstration i Norrköping i april förra året, där Rasmus Paludan ville bränna koranen, var felaktigt. Detta eftersom man ansåg att ordningslagen inte ger möjlighet för polisen att ställa in sammankomster för att störningar tidigare har inträffat eller befaras inträffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.