Den högerextreme politikern Rasmus Paludan. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ja till koranbränning vid Turkiets ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan får tillstånd att hålla en allmän sammankomst vid Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen. Där tänker han bränna en koran. Turkiska utrikesdepartementet har framfört sina protester till Sveriges ambassadör i Ankara.

Stockholmspolisen beviljade på torsdagen Paludans ansökan om att få hålla en allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad klockan 13 på lördagen. Där planerar han sin vana trogen att bränna ett exemplar av muslimernas heliga bok.

Enligt Paludan är syftet att ”markera lite yttrandefrihet” mot Turkiet. Detta efter president Recep Tayyip Erdogans ilska efter förra veckans aktion utanför Stockholms stadshus, när organisationen Rojavakommittéerna hängde upp en docka föreställande Erdogan i fötterna.

Turkisk demonstration

Samtidigt som Paludans koranbränning har den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats, UETD, fått tillstånd för en demonstration till stöd för Turkiet och president Erdogan utanför ambassaden.

– Grundlagen ger ett starkt skydd, och man ska bedöma värdet av att få demonstrera och yttrandefriheten väger tungt. Det är det man tagit med i vågskålen, förklarar Ola Österling, presstalesperson vid polisen, beslutet.

Han säger att polisen har en bra dialog med båda grupperna och att man har avsett en anpassad resurs för sammankomsterna. Hur stor den resursen är kan han inte gå in på, men poängterar att det är demonstrationer i Stockholm varje lördag.

– Varje lördag har vi en anpassad resurs som vi bedömer är tillräcklig för att vi ska kunna hantera det. Ett tillstånd är ett kontrakt på att vi ska se till att varje medlem i den allmänna sammankomsten ska kunna uttrycka sin åsikt.

Hundratals väntas delta

På Norra Bantorget, några kilometer bort, väntas hundratals personer samlas för ett sedan länge planerat demonstrationståg i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen.

Arrangören, organisationen Kurdiska demokratiska samhällscentret, räknar med mellan 500 och 600 deltagare i tåget som avslutas på Medborgarplatsen. Bland deltagarna finns även Rojavakommittéerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.