Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bränner demonstranter en bild av Paludan – se bilderna från demonstrationerna i Istanbul och Batman i klippet. Foto: AP

Nya protester i Turkiet efter koranbränningen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

För andra dagen i rad sker protester utanför det svenska konsulatet i Istanbul. Protesterna är en reaktion på lördagens koranbränning nära Turkiets ambassad i Stockholm. Demonstrationer sker nu också på andra håll i Turkiet och från svenskt håll räknar man med fler protester de närmaste dagarna.

Protesterna utanför Sveriges konsulat i Istanbul började på lördagskvällen när hundratals personer samlades för att uttrycka ilska mot koranbränningen utanför Turkiets ambassad tidigare på lördagen. Även utanför ambassaden i huvudstaden Ankara hölls protester.

Under söndagen fortsatte protesterna. Runt 250 personer samlades utanför det svenska konsulatet i Istanbul, rapporterar nyhetsbyrån AP. På bilder från platsen syns polis bevaka konsulatets entré och kravallstaket har satts upp på trottoaren utanför konsulatet.

– Det är islamistiska organisationer som har organiserat protesterna. Det är framförallt religiöst konservativa troende muslimer som deltar i protesterna, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

”En attack mot alla muslimer”

I staden Batman i sydöstra Turkiet är protesterna betydligt mer omfattande. Tusentals personer, varav många har med sig exemplar av koranen, har samlats på stadens gator.

– Vi fördömer starkt denna handling. Det är omöjligt för någon muslim att acceptera, det är en attack mot alla muslimer, säger en demonstrant i staden till nyhetsbyrån Reuters.

Flera arabländer, inklusive Saudiarabien, Jordanien och Kuwait, har också fördömt koranbränningen, rapporterar Al Jazeera.

En annan demonstrant i staden Batman säger till Reuters att det är självklart att människor i Turkiet och andra länder reagerar på Rasmus Paludans aktion.

Jämför med kristallnatten

President Erdogans kommunikationschef Fahrettin Altun jämför helgens koranbränning i Stockholm med Kristallnatten 1938.

– Skulle svenska myndigheter avfärda även sådana fruktansvärda handlingar som yttrandefrihet i dagsläget? säger han till Dagens Nyheter.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har uttryckt sympati för de muslimer som har tagit illa vid sig av lördagens demonstrationer i Stockholm. Utrikesminister Tobias Billström (M) har uttryckt regeringens avståndstagande från Paludans aktion.

Räknar med fortsatta protester

Svenska ambassaden skriver på Sweden abroad att fortsatta demonstrationer kan förväntas utanför ambassaden i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul under de närmaste dagarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här demonstrerar de mot Sverige – se bilderna från Istanbul och Ankara i klippet. Foto: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.