Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Kristersson kommenterar koranbränningen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Försvarsminister Pål Jonson: Underlättar inte Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Lördagens koranbränning i Stockholm har väckt stor ilska i Turkiet och det har hållits demonstrationer i flera städer i helgen.

– Det underlättar inte våra förutsättningar för att bli medlemmar i Nato, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i SVT:s Agenda om demonstrationerna.

Statsminister Ulf Kristersson (M) uttrycker sympati för de muslimer som tagit illa vid sig av lördagens aktion i Stockholm, då den högerextreme provokatören Rasmus Paludan brände ett exemplar av muslimernas heliga bok, Koranen, i närheten av Turkiets ambassad.

”Yttrandefrihet är en grundläggande del av demokratin. Men det som är lagligt är inte nödvändigtvis lämpligt”, skriver Kristersson på Twitter.

Paludans provokation har väckt ilska i Turkiet, som redan i fredags kallade upp Sveriges ambassadör i landet. Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters framförde Turkiet ett ”starkt fördömande” av Paludans planerade koranbränning och krävde att demonstrationstillståndet skulle dras tillbaka.

Det har även hållits demonstrationer i Turkiet mot Sverige efter att koranbränningen ändå ägde rum.

– Det underlättar inte våra förutsättningar för att bli medlemmar i Nato, så är det. Men vi kommer att sträva efter att ha en konstruktiv dialog med Turkiet så att i så fort som möjligt kan bli medlemmar i Nato, säger försvarsminister Pål Jonson i SVT:s Agenda.

Inställt Turkietbesök

Pål Jonson har också fått ställa in sitt besök hos Turkiets försvarsminister i Turkiet nästa vecka.

På lördagskvällen protesterade även en liten grupp människor utanför Sveriges generalkonsulat i Istanbul i Turkiet. Några av dem valde att tända eld på en svensk flagga.

– Det är väl en protest mot våra politiska ställningstaganden. Men demokrati yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är värderingar som vi kommer fortsätta att stå upp för. Det är heller inte brottsligt att bränna svenska flaggor, säger Pål Jonson i Agenda.

SVT har sökt Ulf Kristersson för en kommentar som hänvisar till utrikesminister Tobias Billström, som SVT söker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här demonstrerar de mot Sverige – se bilderna från Istanbul och Ankara i klippet. Foto: Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.