Hör polisen kommentera insatsen på Lindängen. Foto: SVT/Hans Larsson

Polisen: ”Det finns ämnen som du skulle kunna göra sprängmedel med”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen har polisen i Malmö tömt en lägenhet på en större mängd farliga kemikalier. Ett stort säkerhetspådrag fanns på plats i samband med insatsen.

Sedan tidigt på torsdagsmorgonen har polisen arbetat i ett bostadshus i stadsdelen Lindängen i Malmö. För SVT Nyheter förklarar polisen att ämnena kan användas för att framställa explosiva substanser.

-  Det finns ämnen som du skulle kunna göra sprängmedel med, men det finns inget sådant syfte här. Däremot finns det kemikalier i en sådan mängd att det överskrider vad man får lov att ha i en lägenhet, säger Joakim Karlén, vid Malmöpolisen som deltog i insatsen.

Hur stora mängder handlar det om?

– Det kommer vi att se när vi burit ut sakerna. Men någonstans kring 100 olika typer av förpackningar.

Riskerar fängelse

En man greps när polisen kallades till lägenheten för drygt en månad sedan, men släpptes efter förhör. Han misstänks för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, ett brott som kan ge upp till tre års fängelse. Själv nekar mannen till brott.

– Han har ett intresse av radio och elektronik och har förklarat kemikalierna i samband med detta, säger Joakim Karlén.

Många i området uppmärksammade under dagen den stora styrkan från polis, räddningstjänst och MSB på platsen. Joakim Karlén förklarar att det handlar om en ren säkerhetsåtgärd, vilket är rutin när det handlar om den här typen av kemikalier.

– Det är ren säkerhet ifall något skulle gå fel, ifall vi skulle tappa något eller nånting skulle hända. Då blir det den här organisationen. Vi räknar inte med det utan det handlar om ren säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.