Stefan Wredenmark, kommunpolis, har varit med i projektet Sluta skjut från starten. Foto: SVT

Polisen: Färre kriminella grupperingar i Malmö sedan Sluta skjut infördes

Uppdaterad
Publicerad

Skjutningarna har minskat i Malmö även om det är svårt att entydigt koppla det till Sluta skjut-satsningen. Men både polis och socialtjänsten är positiva till att arbeta med metoden som ska pågå minst två år till.

Det var i oktober 2018 som Malmö stad, polisen, kriminalvården och engagerade Malmöbor började arbeta med den amerikanska strategin gruppvåldsintervention (GVI) som fått namnet Sluta skjut. Det handlar om att minska det grova våldet bland kriminella grupperingar.

– Vi har färre grupperingar och det skulle jag vilja tillskriva Sluta skjut, säger Stefan Wredenmark, kommunpolis som varit med i projektet från starten.

Han berättar att man sedan starten haft fokus på fem-sex grupperingar eller löst sammansatta gäng.

Malmös skjutningar har minskat drastiskt på senare år men det är svårt, enligt forskare, att entydigt koppla det till metoden.

Skjutningarna hade redan börjat gå ned innan man startade 2018 och andra händelser, som polisens Operation rimfrost och coronapandemin, kan också ha spelat in.

”Vi försöker nå mammorna”

Kommunpolis Stefan Wredenmark ser en stor vinst i det samarbete som uppstått mellan civilsamhälle och mellan myndigheter.

– Vi har aldrig haft en så bra samverkan som nu. Vi delar underrättelseinformation. Det har vi inte gjort tidigare och så har vi den enda målbilden att minska det dödliga våldet mellan kriminella grupperingar.

Samarbetet har också lett till att man blivit bättre på att förhindra nyrekrytering tycker han.

– Civilsamhället är också jätteviktigt. De finns alltid på plats när vi inte är där och vi försöker nå mammorna. Killarna lyssnar på dem, säger Stefan Wredenmark.

”Borde ha börjat med detta innan”

När Malmö stads projektledare för Sluta skjut, Anna Kosztovics, delar ut informationsblad till de killar som kallats till Sluta skjuts informationsmöte, så säger många ”att det här borde ni ha börjat med innan”.

– De är mer rädda att bli skjutna än vad du och jag är, säger hon.

Sluta skjut mäts enbart genom det grova våldet och inte genom avhopp. Men av de 200 personer, som Sluta skjut har haft kontakt med, har 80 fått någon sorts hjälp.

– En del får hjälp av sociala insatsgrupper om de vill lämna kriminaliteten. Om de inte är hotade kan de stanna i Malmö. 30 har fått hjälp att flytta från staden, säger Anna Kosztovics.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.