Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fem ungdomar i en A-traktor skadades efter att ha kört in i en mur eller staket till Östra kyrkogården i Hässleholm natten till söndagen. Foto: Martin Hansson/Tyringe 112 och Johan Nilsson/TT

A-traktor körde in i mur – polisjakt i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Under natten försökte en polispatrull få en A-traktor att stanna i centrala Hässleholm. Föraren körde istället ifrån polisen – vilket slutade med att A-traktorn krockade. Flera personer har fått föras till sjukhus, två av dem med allvarliga skador.

Händelsen inträffade vid fyratiden natten till söndag.

– Vi observerade det här fordonet och patrullen signalerade att man ville stoppa det. Men föraren stannade inte utan fortsatte att köra för att undkomma kontrollen, säger polisens presstalesperson Sara Andersson till SVT Nyheter Skåne på söndagsmorgonen.

Polisen gjorde då en så kallad kontrollerad prejning av fordonet. Men A-traktorn fortsatte ändå köra ifrån patrullen.

– Strax därpå kolliderade fordonet med en mur eller staket som hör till Östra kyrkogården i Hässleholm, säger Sara Andersson.

Krossade billyktor och en trasig grind efter nattens a-traktorkrash in i Östra kyrkogårdens mur i Hässleholm. Foto: Johan Dernelius/SVT

Sju unga åkte i fordonet

Enligt polisen färdades sju ungdomar i A-traktorn varav någon satt i bagageutrymmet. Flera av dem fick föras med ambulans till sjukhus.

Enligt Region Skåne vårdas en pojke och en flicka i övre tonåren för allvarliga skador på Centralsjukhuset i Kristianstad. Ytterligare två pojkar i åldrarna 15-18 samt en flicka i 10-14-årsåldern har fått lindriga skador. Ingen av personerna ska ha fått livshotande skador.

Föraren är misstänkt för grovt drograttfylleri, vållande till kroppsskada, olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik samt för att ej ha stannat på polisens tecken.

– Inget tyder på att patrullen har begått något fel men rutinmässigt har polisen upprättat en anmälan av händelsen till särskilda utredningar, säger Sara Andersson, polisens presstalesperson.

Olyckan inträffade vid Östra kyrkogården i Hässleholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Sedan den 31 augusti i år har regeringen skärpt reglerna för körning med A-traktor.

De nya reglerna i trafikförordningen innebär att passagerare ska färdas på en plats som är avsedd för passagerare, att det får sitta endast en passagerare per sådan plats, att den som färdas i en A-traktor ska använda bälte samt att högsta tillåtna hastighet är 30 kilometer i timmen.

Det som även gäller är att i en A-traktor får passagerare bara sitta i framsätet, enligt Transportstyrelsen.

I en tidigare video i artikeln uppgav polisen att det var två passagerare för mycket i A-traktorn som körde in i en mur i Hässleholm. Den uppgiften stämmer inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.