Många vuxna Rosengårdsbor, men också många poliser, samlades kring Bennets väg på Rosengård på lördagskvällen. Två faktorer som bidrog till att fredagens oroligheter inte upprepades, tror polisen. Foto: Johan Dernelius

Polisen: ”Goda krafter bidrog till att det blev lugnt”

Uppdaterad
Publicerad

Stor polisnärvaro men också många vuxna som rörde sig ute – det mötte Rosengårdsborna på lördagskvällen. Många Malmöbor var rädda för en upprepning av fredagens oroligheter men natten blev lugn.

Under lördagskvällen var polisens närvaro på flera platser i Malmö stor. Inte minst runt de delar av Rosengård där upploppen ägde rum i fredags.

Evelina Olsson, polisens presstalesperson, tror att det var en av anledningarna till att kvällen och natten blev lugn.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

– Det kan vara att vi hade en ökad närvaro. Det var lite spänd stämning, men vi har haft de personer som vi känner till under uppsikt så att vi kunnat hantera det.

– Det var mycket folk ute på Rosengård men vi har fått rapporterat till oss att det varit mycket goda krafter som bidrog till att det blev lugnt, säger Evelina Olsson.

Flera berättar om att det var många vuxna ute – upplevde ni det?

– Ja, vi delar den bilden och att det bidragit till lugn.

”De borde tacka polisen istället”

SVT:s team träffade under lördagskvällen en församlingsmedlem, från en av Malmös moskéer, som var ute för att lugna ner stämningen.

– Vi har fått så mycket hjälp av polisen och myndigheterna. Att någon har bränt en koran betyder inte att man ska skydda koranen på ett sådant sätt, sa han och syftade på unga män som orsakat bränder och fredagens upplopp i Malmö.

 – Istället borde de här killarna tacka polisen och myndigheterna, sa den äldre mannen.

Räddningstjänsten fick rycka ut till ett antal mindre bränder på flera platser i Malmö under kvällen och natten mot söndagen. Till exempel brann det i flera sophus.

– Det har inte varit något större, säger Måns Krook, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Det har inte heller varit några oroligheter i samband med någon av de bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet