Enligt polisen ligger samma gärningsman bakom flera av bilbränderna i Lund. Foto: TT

Polisen: ”Det pekar mot samma gärningsman”

Uppdaterad
Publicerad

Samma gärningsman misstänks ligga bakom flera av bilbränderna i Lund. Polisen ser likheter i när bilbränderna har skett och hur de har anlagts.

Sedan midsommar har åtta bilbränder inträffat i Lund. Polisen ser likheter i flera av bränderna och vissa händelser intresserar dem mer än andra.

– Vi ser likheter i flera av bilbränderna, men inte alla. Vi håller på att kartlägga vad det kan finnas för samband och har dragit flera slutsatser av våra undersökningar, Karl Sandberg, kommissarie vid polisen i Lund och förundersökningsledare för bilbränderna.

Polisen undersöker var, när och hur bränderna har skett för att hitta samband. Hur bränderna har anlagts vill polisen kommentera, men likheterna gäller framförallt tidpunkt och tillvägagångssätt.

– Likheterna är framförallt tidpunkten, de flesta av bränderna har skett sen natt eller tidig morgon. Men även hur man har tänt eld på de här bilarna. Det pekar mot att det är samma gärningsman, säger Karl Sandberg.

Kriminaltekniker undersöker

Polisen har gjort flera kriminaltekniska undersökningar och kommer att fortsätta med det under veckan.

– Vi tittar på vad som har brunnit och hur det har brunnit. Om det är någon brandfarlig vätska som satt eld på de här bilarna eller om man satt eld på annat sett, säger Karl Sandberg.

Den senaste bilbranden i Lund var natten till måndag, vilket var den femte natten i rad. Ingen person är gripen för någon av bränderna och enligt Karl Sandberg har de heller inget misstänkt person ännu.

– Vi är väldigt många som är involverade i det här nu och vi tar det här på allra största allvar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer