Foto: Hasse Holmberg/TT

Polisen nedringda av samtal om folk som grillar

Publicerad

Trots eldningsförbudet som råder har polisen region Syd fått in 185 samtal sedan i torsdag om folk som grillar. Samtalen ökar under helgen och tidiga nätter. – Naturligtvis blir det här en belastning för oss, säger Anna Göransson vid polisen i region Syd.

– Det finns fall där folk blivit tillsagda två-tre gånger och ändå inte släcker. Det kan vara att man själv tycker att man har kontroll, att en regnskur gör att folk tror att de kan elda. Eller att man helt enkelt inte respekterar förbudet, säger Anna Göransson på polisen region syd.

Förbudet innebär att det inte är tillåtet att grilla varken på offentliga grillplatser eller på den egna tomten. Sedan polisen började föra statistik på samtalen har det kommit in 185 samtal om folk som grillar. Nu använder de en speciell kod för att dokumentera samtalen så att de lätt kan ta fram statistik och se varifrån samtalen kommer.

– De flesta samtalen rör sig om som grillar, men det har även inkommit samtal om folk som eldat löv. Vi åker ut i de fall där det är risk för spridning på extremt torra platser. Vi har inte gripit någon, det vi gör att är vi rapporterar om det, säger Anna Göransson.

”En stor belastning”

Polisen är ute och informerar på stränder och campingar där det kan finnas turister som inte har kunskapen om eldningsförbudet.

– Särskilt här i Skåne som är ett av de ställen där det är allra varmast just nu är det väldigt viktigt att man respekterar de här förbudet fortsatt, säger Anna Göransson.

Polisen kommer att fortsätta föra statistik på samtalen så länge eldningsförbudet råder. Oftast är samtalen på helgkvällar när polisen har många andra ärenden.

– Naturligtvis blir det här en belastning för oss. Det stora bekymret är att det kan innebära fara. Så länge folk trotsar eldningförbudet så är det här ett problem. Vi kommer att fortsätta att följa det under den här veckan, säger Anna Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.