Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polisassistenten Gabriela Pérez om hur polisen jobbar för att få hem bortförda barn. Foto: Firas Razak

Polisen om bortförda barnen: ”De vill hem”

Uppdaterad
Publicerad

Varje år förs barn och unga ut ur landet mot sin vilja. Ett av fallen är de två flickor från Malmö som åkte med sin pappa på semester till Turkiet, men som aldrig kom tillbaka till Sverige. Istället fördes de till Syrien där de har blivit kvar. De vill komma hem till sin mamma i Sverige, men hittills har ingen kunnat hjälpa dem.

– Det här ärendet är speciellt. Det har redan fallit dom en gång och pappan fick fängelsestraff. Han har suttit av det fängelsestraffet, men mamman har på nytt gjort en anmälan mot pappan för att barnen är fortfarande i Syrien. Så det ärendet lever vidare, säger polisassistent Gabriela Pérez.

Barnen har kontakt med sin mamma och berättar att de inte mår bra.

– Barnen vill hem till Sverige. De trivs inte i Syrien. De kan arabiska, men förstår inte allt därför har de det svårt att hänga med i skolan, säger Gabriela Pérez.

Polisen har inga avtal

Det är en stor utmaning för polisen att få hem bortförda barn. Många av de länder som barnen förs till tillåter inte svensk polis att utreda brott i deras land.

– Det är väldigt svårt att jobba med fall i som till exempel Irak, Syrien och Iran. Vi har inga avtal med de här länderna så det gör att vi inte har befogenhet att göra något där, säger Gabriela Pérez.

Polisen kan vända sig till UD för att kunna hjälpa utsatta barn i vissa länder.

– Vi har kontakt med UD som jobbar i Libanon. De kan resa över gränsen till Syrien och hjälpa barnen att komma tillbaka, men de kan inte tvinga syriska myndigheter att samarbeta om de inte vill.

Har liknande fall ökat de senaste åren?

– Det förekommer hela tiden.

Hur kommer det här ärendet att sluta?

– Jag hoppas att barnen kommer hem såklart, men det är jättesvårt att veta eller tro, säger Gabriela Pérez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.