Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen berätta om tillslaget och hur mannen smugglat in tusen hjälmgeckos i en resväska i klippet ovan. Foto: Polisen / SVT

Polisen om djurbeslaget: ”Packade in 1 000 ödlor i en resväska”

Uppdaterad
Publicerad

När poliserna gick in i lokalen med reptiler i Löberöd möttes de av en stark lukt och flera döda djur. Det berättar en av de poliser som jobbat med utredningen för SVT Nyheter Skåne.

Två års fängelse blev domen för den man som bedrev en illegal djurhandel. 2018 gjordes tillslaget mot lokalen i Löberöd.

– Det var en stark lukt och en syn som gjorde att Länsstyrelsen beslutade om ett omedelbart omhändertagande av alla djuren, beskriver polisinspektör Per-Erik Lindbäck tillslaget.

I lokalen fanns bland annat drygt 800 ödlor, krokodiler och giftiga ormar. Tillslaget är enligt polisen det största hittills.

– Det var som ett lager med levande djur och alla tillstånd saknades. Flera av djuren var redan döda.

Tusen ödlor i en väska

Djuren importerades från bland annat Afrika och Asien. Bland annat visade det sig att mannen strax innan tillslaget hade smugglat in hjälmgeckos, som han sedan delvis sålt vidare.

– De hade packat in tusen hjälmgeckos i en resväska från Marocko. Det innebar ju ett lidande för djuren och många var döda.

Per-Erik Lindbäck menar att den här typen av verksamhet är viktig att komma åt.

– Illegal handel med reptiler är ett bekymmer för djuraffärerna. Priserna blir så låga att en laglig verksamhet med tillstånd inte blir lönsam.

Den dömde mannen förnekar brott och hävdar att han inte yrkesmässigt varken fött upp eller sålt levande sällskapsdjur utan att det skett inom ramen för en hobbyverksamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer