Här är tobaksflagorna som polisen är ute efter. Foto: Polisen/Isabell Höjman/TT

Polisen tar krafttag mot den illegala tobaksförsäljningen

Publicerad

Nu har polisen ställt in siktet på alldeles för billiga tobaksflagor som säljs i Malmö.
– Man har ett ansvar som handlare att kolla upp vad det är man säljer i sin butik, säger polisinspektör Johannes Dontsios.

Det man vill komma åt är bland annat burkar med 300 gram tobaksflagor som säljs för 75 kronor styck och röktobak som är märkt med varningstexter för rökfria produkter. Bakom tillsynen står förutom polisen även Skatteverket och Malmö kommun.

Kontroller har gjorts tidigare, man har till exempel kontrollerat att alla cigarettförpackningar har varningstexter på svenska, något som har gjort att andelen smuggelcigaretter i butikerna har minskat kraftigt.

Omstridd tobak hamnar under lupp

De senaste ett eller två åren har en ny produkt letat sig in hos flera tobaksförsäljare. Det rör sig om stora förpackningar med tobaksflagor som säljs till låga priser. Punktskatten för röktobak är 1800 kronor per kilo. Polisen misstänker att många handlare smiter undan skatten.

– Man säljer det och kallar det för råtobaksspill, men det är att betrakta som röktobak. Säljer man då en låda med 300 gram för 75 kronor så kan man ju misstänka att de inte betalar någon punktskatt, säger Johannes Dontsios, polisinspektör och gruppchef för polisområde söder i Malmö.

Fler anmälningar än vanligt

En dom från i höstas slog fast att tobaksflagorna som säljs är att betrakta som röktobak och innefattas därmed av punktskatten. Tobakstillsynen i januari i Malmö kommer därför bli den första där de stora förpackningarna med tobaksflagor bedöms annorlunda.

Johannes Dontsios tror därför att den här tillsynen kommer att innebära fler anmälningar än vanligt.

– Det finns väldigt mycket sånt där ute. Min förhoppning är att handlarna inser att det inte är lagligt att sälja de här produkterna och att det frivilligt tar bort det, säger han.

Handlare som säljer tobaken riskerar fängelse i upp till två år.

– Man har ett visst ansvar som handlare att kolla upp vad det är man säljer i sin butik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer