Polisens spaningsfilm visar hur narkotika säljs öppet i området Heleneholm i Malmö. Köpare efter köpare möter upp mannen i röda kläder utanför ett bostadshus. Foto: Polisens förundersökning

Se när langaren säljer knark till sju köpare på drygt en minut

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av telefonavlyssning och övervakningskameror kunde polisen avslöja en narkotikaliga som sålt cannabis i bostadsområdet Heleneholm i Malmö.

– Handeln har varit väldigt öppen på gården och i portarna, där boende och barnfamiljer passerat, säger åklagaren Jeanette Sprimont.

Polisen inledde spaningsinsatsen i början av 2020, efter att man fått flera tips om att unga män sålde narkotika på en gård. Langarna stod mellan husen och i portarna – ofta utan att bry sig om att boende passerade.

– Polisen har gett sig ut och spanat och kunnat konstatera att det här stämmer. Så har man bestämt att det är ett ärende som vi vill dra igång med avlyssning och spaning, säger Jeanette Sprimont, åklagare som i dagarna väckt åtal mot åtta män som misstänks vara inblandade.

”Operation rödluvan”

Knarkhandeln ska ha skett både på gården och via telefon och Jeanette Sprimont beskriver den som en yrkesmässigt organiserad gatulangning i stor omfattning. På bara några timmar kunde polisen se ett 40-tal misstänkta knarkförsäljningar.

Utifrån vad man såg på platsen räknade polisen ut att langarnas intäkter låg på mellan 10 000 och 40 000 kronor per dag.

Insatsen döptes till ”operation rödluvan” efter en av langarna som var klädd i röd huvtröja. En spaningsfilm visar hur han misstänks sälja droger till person efter person – som på löpande band.

Den man som gett polisinsatsen dess namn har filmats vid ett stort antal misstänkta narkotikaförsäljningar. Foto: Polisen

En 31-årig man pekas ut som den som ska ha haft hand om det telefonabonnemang som använts. När polisen tagit telefonen i beslag har han flera gånger beställt nya simkort med samma nummer.

– Flera av personerna var frihetsberövade – men 31-åringen var inte frihetsberövad. Sen drog det igång ny försäljning till det här numret på nya platser, säger Jeanette Sprimont.

Polisen har försökt knyta samman de försäljningar som syns på film med telefonsamtal och sms som kan identifiera köparen. Foto: Polisen

300 fall av försäljning

Jeanette Sprimont menar att männen i nätverket har haft olika roller: telefonkontakt, försäljning och lagerhållning.

– De har haft mindre mängder på platsen, i syfte att inte ha så mycket på sig om man åker fast, och hämtat nytt hos den person som har lagret när det sålt slut, säger Jeanette Sprimont.

Foto: Polisen

Efter en tids spaning slog polisen till och grep de misstänkta. Ett antal köpare har också åtalas för att ha köpt cannabis, men handeln har varit så omfattande att det inte gått att identifiera alla köpare. Åtalet omfattar nära 300 fall av försäljning.

Männen som misstänks ha deltagit i handeln är i 20-årsåldern och nekar till brott, förutom en av dem som erkänner att han förvarat två kilo cannabis.

Rättegången i Malmö tingsrätt pågår under hela 37 dagar med start 18 december och avslut i april.

Flera tillfällen då barnfamiljer får kryssa sig fram mellan knarklangarna finns bland de filmer som är bevis mot männen. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.