Det finns över 40 fridlysta arter av orkidéer i Sverige och samtliga är fridlysta. Många är sällsynta och en del är utrotningshotade. Ingen av arterna får plockas, grävas upp eller flyttas överhuvudtaget.
Nyligen upptäcktes dock att ett tiotal orkidéer grävts upp i ett naturområde utanför Andrarum, norr om Tomelilla. Blomstänglarna låg kvar på marken, men själva plantan med rötter var borta enligt Birthe Parkhagen, kommunpolis i Tomelilla.
Polisanmälan har nu skickats till polisens enhet för artskyddsbrott, som utreder alla fall av svenska växtstölder. Filippo Bassini på artskyddsenheten säger att trenden är tydlig, den här typen av brott blir allt vanligare.
– Vi ser ökningen på många håll i landet, man plockar upp dem med jord, systematiskt. Våra fridlysta växter är attraktiva, säger han.
Samarbetar med kollegor i andra länder
Lotta Hedström, ledamot av Svenska Naturskyddsföreningen i Skåne, och själv bosatt i Andrarum konstaterar kort att ”det handlar om skurkar”.
– De har förstått att det finns en marknad för svenska rara växter.
I Umeå har flera personer nyligen häktats misstänkta för just orkidéstölder. Polisen tror att de arbetat välorganiserat, för de svenska orkidéerna stals för att sedan säljas med förtjänst.
Polisens artskyddsenhet utreder just nu med hjälp av kollegor i andra länder vem eller vilka som kan tänkas betala för de stulna fridlysta svenska växterna.
– Vi har ett pågående underrättelsearbete kring just det, berättar Filippo Bassini.
Påverkar även djurlivet
Men om en art blir allt mer sällsynt och till slut försvinner helt så påverkas andra delar av växt- och djurlivet, påpekar Lotta Hedström på Svenska Naturskyddsföreningen i Skåne.
– Har vi inte de här arterna försvinner vissa insekter och då påverkar det fåglarna. Allting hänger samman i naturen.
Orkidéstölden är rubricerad som brott mot artskyddsförordningen.