Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Facebookprofilen har erbjudit bostad i Lund genom annonser på Facebook. Bilderna på bostaden kommer från en annons på en lägenhet i Stockholm – hör mer i videon om profilen som lurat personer på pengar. Foto: Privat

Här är profilen som lurar lundastudenter på bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Genom att dela en fejkad bostadsannons har personen bakom facebookprofilen lurat flera bostadssökande på pengar. Profilen ber om känsliga bankuppgifter för att göra en kreditkoll och i sociala medier varnar flera för kontot.

Bostadsannonsen låg ute i en av facebook-grupperna för bostadssökande i Lund, men togs bort när studenten Yara sett att hennes konto tömts på pengar. 

Profilen varnas av andra

Personen bakom facebookprofilen ber varken om personnummer eller bank-id utan om en svarskod från bankdosan. På så sätt har det kunnat göras nya bank-id och personen har kunnat göra uttag samt tagit lån i andras namn.

Yara blev av med ungefär 50 000 kronor plus 350 000 kronor som togs i lån. Hon polisanmälde direkt och varnade andra på Facebook om profilen.

Som svar fick hon kommentarer där flera skriver att de blivit lurade av samma profil. Det varnas även om profilen i en liknande grupp i Västerås. SVT har försökt få kontakt med facebookprofilen utan resultat.

– Det är jättemånga studenter som har hamnat i samma situation. Det är jättefult och vidrigt att de utnyttjar just studenter, säger Yara.

Bedrägerianmälningar vid terminstart

Cajsa Ernholdt på bedrägerisektionen i Polisregion Syd, menar att studenter och andra som är i stort behov av bostad lätt faller offer för lägenhetsbedragare.

– Det finns många vägar för bedragare att komma in på bankkonton så man ska inte lämna ifrån sig något, säger Cajsa Ernholdt.

Björn Regnell, professor i programvarusystem på Lunds universitet, ger tips om hur man kan se ifall ett sociala medie-konto är äkta.

– Försök verifiera att personen finns genom att till exempel kolla var den bor, bildsök på personens profilbild och interagera med personen utanför sociala medier.

Det vet vi om profilen

• Facebookprofilen har anklagats för bostadsbluffar av personer på Facebook. Flera har även varnat om att profilen lurar en på pengar genom att ta känsliga bankuppgifter.

• 410 vänner. 19 av vännerna har samma namn: ”Mari Perez”.

• Profilen uppger sig bland annat jobba på ”Ungdomar för trygghet” i Visby. ”Ungdomar för trygghet” har sin verksamhet inom Räddningstjänstens Karlstadsregion och har ingen koppling till Visby.

• Profilen har delat en bostadsannons som påståtts ha funnits vid Södra Esplanaden i Lund. Bilderna från lägenheten är från en befintlig annons i Stockholm, för en lägenhet på Fridhemsplan i centrala Stockholm som hyrs ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.