Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yara var utan bostad i Lund och skolan började om tio dagar. Hör om hur hennes konto tömdes på pengar i bostadssökandet i videon. Foto: Petra Hultman/SVT

Lundastudenten Yara lurades av lägenhetsbedragaren: ”Var stressad och desperat”

Uppdaterad
Publicerad

Yara från Ronneby fick besked om att hon kommit in på drömprogrammet på Lunds universitet i sommar. Då började hon leta efter bostad i studentstaden, men istället för en lägenhet fick hon sitt konto tömt.

Hon sökte bostad på flera sidor och genom AF-bostäder utan framgång. När hon till slut fick svar från en profil på Facebook som erbjöd bostad i centrala Lund blev hon lättad och tog erbjudandet.

Hör Yara berätta om bluffen i klippet.

Bad om svarskod

Profilen bad om hennes namn, telefonnummer, e-post och sedan svarskoder från hennes och hennes föräldrars bankdosor.

– Hon frågade inte om personnummer eller bank-id så därför trodde jag det var säkert. Jag är vanligtvis väldigt nogrann med vilka uppgifter jag lämnar ut, säger Yara.

Tömde kontot på pengar

Men dagen efter var Yaras och föräldrarnas konton länsade på omkring 50 000 kronor och hon kunde inte skriva till facebook-kontot eftersom hon blivit blockad. Då polisanmälde hon profilen.

– Det var den värsta dagen på det här året. Jag var väldigt stressad och desperat efter att hitta bostad och tänkte inte på allt som kan hända, säger Yara.

SVT har sökt profilen för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Henrik Montgomery/TT & SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.