• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Polisen visar sin närvaro på E65 genom patrullering och trafikkontroller. Foto: Johan Dernelius

Polisen om stenkastningen: ”Tillfällighet att ingen skadats värre”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nu satt in helikopterspaning och en särskild polisgrupp efter den senaste tidens stenkastningar på väg E65 mellan Ystad och Malmö.

– Vi ser mycket allvarligt på detta och vi anser att det är en ren tillfällighet att det inte inträffat någon svårare olycka än vad som redan har skett, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisregion Syd.

Senast under onsdagskvällen utsattes ytterligare en danskregistrerad bil för stenkastning. I nuläget har 54 danskregistrerade bilar fått stenar kastade mot vindrutan sedan april. Polisen har i nuläget ingen teori om varför just danskar drabbas.

– Vi gör så stora insatser vi kan. Vi patrullerar och har trafikkontroller. Vi ska göra digital dörrknackning i närområdet längs E65an och inre spaning som inte syns utåt, säger Ewa-Gun Westford.

Stenkastning mot danskar på E65

Helikopterspaning

Vid två tillfällen ska även metallföremål i form av muttrar och skruvar kastats mot bilisterna. I måndags satte polisen in en helikopter som övervakade runt E65. Även då ska en stenkastning ha skett.

– Det är aktuellt hela tiden med vår polishelikopter. Man kan pensla av E65an väldigt snabbt. I måndags när vi hade ett skarpt läge och helikoptern deltog i jakten på gärningspersonerna så hade vi en skottlossning i Malmö och då fick helikopters skickas till Malmö, säger Ewa-Gun Westford.

Nationell polis inkopplad

Under torsdagen kopplades Polismyndighetens nationella operativa avdelning, Noa, in.

– Noa är inkopplade och känner till företeelsen när vi jobbar operativt med det. Vi rapporterar upp till Noa så att rikspolisen håller sig informerad, säger Ewa-Gun Westford.

Hittills har en dansk bilförare förlorat synen på ena ögat och fått skador på tänderna efter att ha fått en sten mot ansiktet.

– Övriga skador är glassplitter och om man har blivit träffat av någonting, säger Ewa-Gun Westford.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning mot danskar på E65

Mer i ämnet