Stenkastningen mot danskar på E65 i Skånte varit toppnyhet i Danmark de senaste dagarna. Foto: SVT-montage

Stenkastningen uppmärksammas stort i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Stenkastningen mot danska bilister på E65 i Skåne har fått stor uppmärksamhet i danska medier. Den har även blivit en fråga för regeringen i både Danmark och Sverige.

– Att kasta sten på bilar är galet och direkt livshotande. När ett så stort antal danska förare träffas ger det upphov till djup oro, säger justitieminister Nick Hækkerup (S) enligt DR.

Danmarks justitieminister Nick Hækkerup (S) är orolig över stenkastningen mot danskar. Han ska kontakta sin svenske kollega Morgan Johansson (S) i frågan. Foto: SVT/Adam Kofoed Månsson
Stenkastning mot danskar på E65

Danmarks Radio är bara ett av flera medier som uppmärksammat stenkastningen, som varit toppnyhet i Danmark de senaste dagarna.

– Det är den största historien här just nu. Det har blivit en nationell angelägenhet, eftersom merparten av de drabbade är danskar som kört på motorvägen som är huvudväg till Bornholm, säger Sebastian Bindesbøll Møller, journalist på TV2/Lorry.

Justitieministern orolig

Sammanlagt har ett 50-tal danska bilister fått stenar kastade mot sig sedan april. Även justitieminister Nick Hækkerup är orolig och har kontaktat den svenska regeringen.

– Min förväntan är att den svenska polisen tar episoderna på allvar och undersöker dem noggrant, så att vi kan hålla gärningsmännen ansvariga och stoppa deras livshotande handlingar, säger han till DR.

På onsdagsförmiddagen hade han och den svenska justitieministern Morgan Johansson (S) ett samtal.

”Polisen prioriterar detta”

– Jag framförde då att jag och de svenska myndigheterna ser mycket allvarligt på detta. Det rör sig om livsfarlig brottslighet. Det verkar vara någon eller några ligister som är igång, och de måste stoppas, säger Morgan Johansson i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Skåne.

– Vi har varit i kontakt med polismyndighetens nationella operativa avdelning, Noa, som är inkopplad. Polisen i Trelleborg och Ystad prioriterar detta, har förstärkt bevakningen av den aktuella vägsträckan och vidtar också andra åtgärder för att spåra upp och gripa gärningsmannen eller gärningsmännen, säger Johansson.

Hör Adam Kofoed Månsson som drabbats två gånger av stekastningen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning mot danskar på E65

Mer i ämnet