Polisen varnar för falska sms. Foto: TT

Polisen varnar för falska polis-sms i mobilen

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen har polisen gått ut med en varning till allmänheten efter att de fått in flera samtal från personer som fått sms som uppges vara från polisen. Nu uppmanas personer som fått dessa sms att inte svara eller ringa upp.

Polisen har under måndagseftermiddagen fått in flera samtal från personer som fått sms med följande text:

”Vi misstänker bedrägligt beteende på ditt konto, vänligen kontakta spärrservice.”

Enligt polisen är detta falska uppgifter och att det rör sig om bedrägeriförsök.

– Varken polis eller andra myndigeter skickar ut sådana sms, det är inte förenligt med våra metoder. Det kan vara klokt att ställa sig frågan om det verkligen kan stämma om man får ett sms, säger Rickard Lundqvist, polisens presstalesperson i syd.

Oklart om någon blivit utsatt

Det är flera personer som har ringt in till polisen och det är i nuläget oklart om det är någon blivit utsatt för bedrägeriförsöket.

– Det är tillräckligt illa att vi får samtal kring detta och vi har gått ut i ett tidigt skede för att förhindra bedrägerierna, säger Rickard Lundqvist.

Just detta tillvägagångsätt är inte helt okänt för polisen som sett liknande bedrägeriförsök tiidigare.

– Man har försökt med sms tidigare men det är oklart om det har varit samma formulering som det är nu, säger Rickard Lundqvist.

Kommer utredas

Enligt Rickard Lundqvist är det för tidigt att säga något mer om just detta bedrägeriförsöket men att polisen kommer utreda det vidare.

Det har under de senaste dagarna begåtts flera åldringsbrott i Skåne. Polisen kan i nuläget in te se några kopplingar mellan brotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer