Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/TT

Polisen varnar för ökad risk för människohandel i sommar

Uppdaterad
Publicerad
Fler oseriösa företag som erbjuder personal och en ökad risk för människohandel för tvångsarbete och människoexploatering. Det kan bli följden av brist på arbetskraft inom lantbrukssektorn i sommar, enligt polisen i region Syd.

Brist på säsongsarbetare inom grönsaksodling, bärplockning och skogsplantering kan leda till ökad människohandel för tvångsarbete och människoexploatering när oseriösa företag rekryterar, menar polisen i region Syd.

Polisen betonar vikten av att vara uppmärksam när man anställer utländsk arbetskraft. Den som anställer personal via ett rekryteringsföretag har också en skyldighet att säkerställa att minderåriga inte utnyttjas som arbetskraft.

– Är det otroligt billigt att anställa någon tycker jag att man ska reagera och fråga sig om det är någon som skulle jobba för de lönerna. Man ska också vara noga med att ta referenser på rekryteringsföretaget man anlitar, säger Patrik Andersson vid polisen i region Syd.

Ofta socialt utsatta personer

Människohandel för tvångsarbete och människoexploatering är en marknad som genererar mycket pengar och ofta utsätts människor som befinner sig i en socialt utsatt situation i sina hemländer.

Det är inte ovanligt att företagen och nätverken bakom människohandeln fråntar de utsatta personerna deras pass och id-handlingar för att begränsa deras rörelsefrihet. Polisen rekommenderar därför arbetsgivare att de som anställs ska få ta med sig sina rese- eller id-handlingar till arbetsplatsen.

– Det är inte heller fel att ställa frågan till personalen om de betalar procent på sin lön till företaget eller om de får hela lönen själv. Misstänker man att något inte står rätt till ska man kontakta polisen, säger Patrik Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer