Flera av de cirka 200 åskådarna vände vid ett tillfälle ryggen mot Paludan och bad – i protest mot den högerextrema manifestationen. Foto: Hans Larsson/SVT

Paludan genomförde manifestation i Malmö under polispådrag

Uppdaterad
Publicerad

Den danske högerextrema politikern Rasmus Paludan (Stram Kurs) genomförde under torsdagskvällen en manifestation i utkanten av Malmö. Paludan ansökte först om att genomföra manifestationen på Rosengård i Malmö men fick då avslag. Tidigare under torsdagen gav polisen tillstånd till att genomföra manifestationen, men då i utkanten av Malmö.

Manifestationen startade strax efter 20 och gick lugnt till enligt SVT:s reportrar på plats.

Ett stort antal poliser hade redan innan Paludan anlände från Danmark till Sverige bemannat upp på platsen med avspärrningar och flera styrkor.

Enligt SVT:s reportrar hade cirka 200 åskådare samlats utanför avspärrningarna hundra meter bort. Åskådarna skanderade ramsor i motstånd mot Paludan och vid ett tillfälle vände flera ryggen mot manifestationen i bön.

När Paludan genomfört manifestationen åkte han tillbaka till Danmark och enligt polisen har inga ordningsstörningar inträffat i samband med händelsen.

Nekades först tillstånd

Det var i tisdags som polisen meddelade att de nekat högerextremisten Rasmus Paludans ansökan om att hålla en manifestation och rita bilder av profeten Muhammed på Rosengård.

Polisen säger att de under veckan haft tät kontakt med Paludan som trots avslaget ändå hade planer att genomföra någon form av manifestation i Malmö.

Vid 18-tiden på torsdagen gick polisen ut med ett nytt beslut: Paludan fick tillstånd till sin manifestation. Men inte i Rosengård utan på en plats i utkanten av Malmö.

– Vi förstår att dessa budskap väcker känslor och frustration. Polismyndighetens uppgift är att värna demokratin och att få genomföra demonstrationer är grundlagsskyddat och ett viktigt fundament för ett demokratiskt samhälle, säger kommenderingschef Petra Stenkula i ett pressmeddelande.

Har haft dialog i bostadsområden inför manifestationen

Polisen har sedan tidigare stärkt upp i Malmö. Både med anledning av Paludans eventuella manifestation och demonstrationer med anledning av konflikten mellan Israel och palestinier.

Inför manifestationen har polisen varit ute i olika bostadsområden för att prata med folk om både världsläget och Paludans manifestation.

– Vi försöker vara så öppna som möjligt och förberedda på bästa sätt, säger Calle Persson på polisens presstjänst.

Den 28 augusti blev det upplopp i Malmö sedan Paludans anhängare sparkade på koranen vid Stortorget och bränt en annan i utkanten av Rosengård. Sex personer greps och senare på kvällen utbröt våldsamheter mellan polisen och flera hundra personer på Amiralsgatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.