”Väldigt kraftfulla vapen”, säger Mats Karlsson, polisområdeschef i Malmö Foto: SVT

Polisen: “Vi hittar allt fler tunga automatvapen”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet skjutvapen som tas i beslag ligger fortfarande högt i Malmö. Oroväckande är att man hittar fler tunga automatvapen.

– De har en enorm genomträngningsförmåga och skjuter genom träd och väggar, så när de används mot hus så innebär det en risk för många människor, säger Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

164 vapen

Fram till den 12 december i år hade Malmöpolisen beslagtagit 164 vapen. Det är ungefär samma antal som togs i beslag de två föregående åren. 161 vapen 2016 och 165 2015.

– Proportionerna av vapen i stort är detsamma. Hälften är pistoler men vi ser lite fler automatvapen i beslag vilket bekymrar oss eftersom det är väldigt kraftfulla vapen, säger Mats Karlsson.

Han och teknikerna i Malmö visar några av de tunga automatvapen som tagits i Malmö. Kalasjnikov och scorpion och en svensk k-pist. De vanligaste vapnen är pistoler från forna Jugoslavien. Men bland beslagen finns också revolvrar, gas eller startpistoler som byggts om till riktiga vapen.

– Kulorna är mycket mindre men beroende på var du träffar så kan de vara fullt dödliga de också, säger Mats Karlsson.

Utbildat personal

Vapnen hittas på brottsplatser efter skjutningar och i offentliga utrymmen, i trappuppgångar och i bilar.

Sedan man 2014 utbildat personalen och börjat samla in mer information och leta aktivt efter vapen har man fördubblat antalet vapenbeslag.

– Vi vet inte hur många illegala vapen som finns i Malmö men det vi ser är hur man bär dem och man räds inte att ha de nära sig för att kunna skydda sig själv eller använda de mot någon annan, säger Mats Karlsson.

”Viktig signal”

Från årsskiftet gäller skarpare vapenlagar där minimistraffet för grovt vapenbrott höjs till två år. Grips man på gatan med ett vapen blir man automatiskt häktad fram till rättegång. Det är en viktig signal från samhället menar Mats Karlsson.

– Då får vi bort dem från gatan och de andra kommer att se att deras kompis försvann. Att det blir hårda konsekvenser om man väljer att beväpna sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.