”Anders” menar att både mordet i Uppsala i april i år och dubbelmordet i Rinkeby i december förra året kunde ha undvikits om polisen hade agerat på hans uppgifter. Foto: TT/SVT

Var informatör åt polisen – säger att han inte får skydd

Uppdaterad
Publicerad

”Anders” har gett polisen information om gängkriminella och grova brott. Nu säger han att gängen har satt ett pris på hans huvud men att polisen inte skyddar honom och hans familj. – Det känns väldigt ensamt.

”Anders”, som vi väljer att kalla honom, har avtjänat fängelse för grov brottslighet och i två års tid varit informatör åt polisen. Han menar att både mordet i Uppsala i april i år och dubbelmordet i Rinkeby i december förra året kunde ha undvikits om polisen hade agerat på hans uppgifter.

Han säger också att polisen ”hade kunnat stoppa cirka 70 kilo röka och 15 kilo kokain om de hade gjort det de skulle göra”.

– Men de har skyllt på att de inte har någon personal, säger han.

Nu säger han att gängen har satt ett pris på hans huvud.

Vilka är det som är ute efter dig?

– Det är delvis en liten gruppering och sen är det Dödspatrullen som dom kallar sig för.

Har Dödspatrullen fått uppdraget?

– De har fått uppdraget, ja.

Att göra vad?

– Att ta bort mig.

Hot även mot anhöriga

Dödspatrullen är en gruppering i nordvästra Stockholm som polisen misstänker kan ligga bakom flera mord i gängmiljön. Hoten riktas inte bara mot Anders utan även mot hans anhöriga, det visar sms-konversationer som SVT tagit del av.

Polisen som han har hjälpt med information gav rådet att han skulle anmäla hoten och berätta att han är informatör.

– För ungefär en månad sedan kom hotet att jag hade ett pris på mitt huvud. Jag ringde direkt till min poliskontakt och berättade detta. Men han sa till mig att de kan inte göra någonting, utan jag måste själv ta kontakt med en anmälare, som sedan vidarebefordrar det till skyddsavdelningen.

De rekommenderade dig att göra polisanmälan?

– Ja det gjorde de.

Polisen vill inte kommentera

Men Anders menar att han inte har fått något skydd. SVT har tagit del av inspelningar och dokumentation där Anders vädjar om beskydd till sig och sin familj.

– Jag kan inte kommentera det här. Vi kommenterar inte sådana saker eller vad vi gör. Om han känner att han inte är rättvist behandlad, då får han ju i så fall anmäla till polisen, att vi inte har agerat rätt om det nu är så, säger kommissarie Jörgen Pettersson, chef för underrättelsesektionen vid polisen i Uppsala och ansvarig för hanteringen av lokala infiltratörer.

– Det känns väldigt ensamt. Jag förstår folk som inte vittnar. För är det på det här sättet som det här behandlas, då kan man inte göra någonting. Det är ingen som vågar göra någonting. Så får det inte gå till! säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer