Personer stannar till vid den minnesplats som skapades under lördagen efter dödsskjutningen i Rinkeby – under lördagskvällen vandaliserades platsen. Foto: Stefan Johansson

Dubbelmordet i Rinkeby – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

De två bröderna mördades brutalt inne på ett kafé i Rinkeby i december förra året. Tre personer har anhållits misstänkta för inblandning i dödskjutningen.

2 december 2016: Minst två maskerade personer kliver in på ett kafé i centrala Rinkeby och avslossar flera skott med automatvapen. I kaféet befinner sig ett 30-tal personer. Två bröder i 25-årsåldern dödas på plats. Strax efter skjutningen är det oroligt på platsen, och polis och ambulans har svårt att genomföra sitt arbete.

3 december 2016: En stor polisutredning pågår men polisen är mycket förtegen och knapphändig om uppgifter kring skjutningen. Tidigt på morgonen beslagtar polisen en vit bil som tros vara gärningsmännens flyktbil.

4 december 2016: Minnesplatsen med blommor och ljus utanför kaféet där dödskjutningen ägt rum vandaliseras av flera personer.

6 december 2016: Källor till SVT Nyheter uppger att mindre trafikbråk och ”tjafs” varit den utlösande faktorn till dödskjutningen.

7 december 2016: Utredningläget är svårt. Polisen tror att övervakningskameror hade kunnat fånga gärningsmännen på film. Men några kameror fanns inte i området. Sommaren 2016 hade domstolen sagt nej till övervakning i området av integritetskäl.

7 december 2016: Dubbelmordet leder till en fördjupad debatt om det dödliga våldet i utsatta områden i Sverige. Professorn och kriminologen Leif GW Persson riktar skarp kritik mot polisens mordutredningar i invandrartäta områden. Polisledningen slår tillbaka.

8 december 2016: En av bröderna som mördades hade sökt hjälp hos kommunen, bara dagar innan han dog, kunde SVT Nyheter Stockholm berätta. Han ville ha hjälp att lämna sin kriminella bakgrund.

16 december 2016: Rinkebyborna mobiliserar mot våldet i Järvaområdet. Ett hundratal personer samlas på Rinkbytorget i en demonstration med budskapet: Lägg ned vapnen.

16 januari 2017: Polisen kopplar flera skjutningar i området till Rinkebymordet – bland annat en skjutning i Hjulsta den 12 december och en dödskjutning i Tensta 13 december. Tre personer häktas, två av dem för grova vapenbrott.

17 Januari 2017: Polisen vädjar om hjälp och söker fortfarande efter gärningsmännen. Källor till SVT Nyheter uppger att skulder och hämndaktioner mellan två gäng kan ligga bakom dödskjutningen.

31 januari 2017: Tre personer anhålls misstänkta för inblandning i dubbelmordet. Gripandet sker i samband med en stor polisinsats på Hötorget i centrala Stockholm.

3 februari 2017: Samtliga tre män släpps efter brist på vittnesuppgifter, meddelar åklagare Maria Hävermark. Men de är fortfarande misstänkta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet