Den skjutne mannen bodde i Järva-området och var inblandad i ett grovt rån 2015. Foto: Pontus Altin

Mördad i garage kopplad till ”Dödspatrullen”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som sköts ihjäl i ett garage i Rinkeby natten till söndagen var kopplad till den så kallade ”Dödspatrullen”, enligt flera källor till SVT och finns med i polisens kartläggning av grupperingen.

SVT har tidigare rapporterat om en grupp unga män från Järva som enligt polisen misstänks ligga bakom ett tiotal mord. I kärnan finns fyra personer som inom polisen kallas ”De fyras gäng” men som hos allmänhet och gängkriminella kallas för ”Dödspatrullen”, eftersom de mördar mot betalning, enligt polisen.

Med i polisens kartläggning av ”Dödspatrullen”

Nu kan SVT Nyheter avslöja att mannen i 20-årsåldern som sköts ihjäl  i ett garage i Rinkeby natten mot nyårsafton är en av tiotalet unga män som kopplas till ”Dödspatrullen” i polisens kartläggning av grupperingen, enligt uppgift till SVT Nyheter.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Den mördade mannen var boende i Järva-området och är tidigare dömd för bland annat medhjälp till grovt rån mot en guldbutik i Kista 2015. Rånet betraktades som våldsamt av hovrätten som konstaterade att flera maskerade män deltog och att en skarpladdad pistol avlossades.

I somras dömdes han till dagsböter för våldsamt motstånd, för att ha hjälpt en person att fly från polisen, rattfylleri, grov olovlig körning och ringa narkotikabrott vid flera tillfällen.

För några år sedan omhändertogs mannen enligt LVU på grund av missbruk och brottslig verksamhet. Han har tidigare dömts till ungdomstjänst och därefter vid flera tillfällen till ungdomsvård.

Efter att två av hans bekanta skjutits ihjäl bedömde polisen 2015 att hans liv var i fara om han fortsatte att vistas i Rinkeby och Tensta. Han erbjöds då skydd av polisen men tackade nej till det, då han inte ansåg att det fanns någon hotbild.

Många fiender

Två av personerna i ”De fyras gäng” häktades nyligen misstänkta för grovt narkotikabrott, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt flera källor har personerna fått många fiender i den kriminella miljön, eftersom flera av morden de har utretts för har skett mot andra kriminella. Men nu har de själva blivit måltavlor.

– Han som dog i Rinkeby var springpojke åt Dödspatrullen. Nu när de andra två sitter inne kommer det att smälla, säger en källa med inblick i den kriminella miljön.

Polisen vill inte kommentera SVT:s uppgifter eller motivet till dödsskjutningen och hänvisar till att man vill skydda förundersökningen i det här läget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet