Foto: Pernilla Edholm/SVT

Lars son Tobias sköts i gänguppgörelse – ingen har gripits för mordet

Uppdaterad
Publicerad

I september förra året sköts Tobias Sandström, 29, med två skott i nacken.

Mer än ett år senare lever pappa Lars fortfarande i ovisshet om vad som hänt – polisutredningen har kört fast.

– Jag vill gärna få en förklaring, säger han.

Vi befinner oss på norra begravningsplatsen i Solna, intill Karolinska sjukhuset. Lars Sandström rensar bort vissna blommor vid sonens grav.

– Det är han som skulle vara vid min grav. Så borde verkligheten vara egentligen, säger pappan.

Lars Sandström är utbildad civilekonom med examen från Handelshögskolan, driver företag parallellt med ordförandeskapet i Järva BK, en basketklubb som verkar i det område som under de senaste åren plågats av uppmärksammade dödsskjutningar.

Tobias Sandström hann bli 29 år innan han sköts bakifrån en sen natt den 15 september förra året i Barkarby. Då hade han nyligen muckat från ett fängelsestraff, ett av flera som han avtjänat för narkotikabrott, grovt vapenbrott, dopningsbrott, försök till utpressning och olaga hot.

– När de väl valt det livet så kommer man inte åt dem på ett särskilt bra sätt. När han satt i fängelse ville han inte att jag skulle komma dit. Han var väldigt bestämd på det och sa ”Jag klarar det själv, du ska inte komma dit”, berättar Lars Sandström.

”Vill inte ha en måltavla på mig”

Tobias Sandström var ledare i den lokala falangen av det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack som då hade sin bas i Hässelby-Vällingby i nordvästra Stockholm. Under flera år hade han varit inblandad i flera blodiga uppgörelser med sina rivaler i området – en gruppering som kallas Lejonen. Flera uppgiftslämnare pekar ut Lejonen för att ligga bakom mordet. En källa i den kriminella miljön säger till SVT Nyheter att en person i gänget var den som avlossade skotten, och att det är allmänt känt i kriminella kretsar.

– Alla går runt och pratar om det. Det är samma namn som dyker upp hela tiden.

Tobias Sandström var ledare i en lokal falang av det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack. Foto: Privat

Men den informationen kommer uppgiftslämnaren inte att lämna till polisen. Personen inte pratat med polisen och kommer inte att göra det heller, uppger källan.

– Jag vill inte ha en måltavla på mig, säger personen.

Vilken är den här grupperingen som ligger bakom mordet på Tobias?

– Lejonen. Det var antingen de eller han.

Hoppas på ett avslut

För Tobias pappa är det ingen tröst, så länge ingen döms. Tre personer anhölls som misstänkta inledningsvis, men släpptes.

Han hoppas på att få svar, för att kunna få ett avslut.

– Annars går man runt och ältar fram och tillbaka. Varför, varför, varför?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.