”En tredjedel av morden i Stockholm kommer klaras upp”

Publicerad

40 personer har skjutits ihjäl och 135 personer har skadats i skjutningar i Sverige i år, visar SVT:s kartläggning. Många av dem som tros ligga bakom skjutningarna är kriminella som är kända av polisen sedan tidigare – ändå har bara sex av dödsfallen klarats upp.
– Vi gör vårt jobb, absolut, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, om siffrorna.

Mats Löfving menar att polisen gör det de kan för att klara upp dessa brott, men att de kan göra mer.

– Vi gör vårt jobb, absolut. Men vi behöver göra ännu mer och samarbeta med fler myndigheter, kommuner och lokalsamhällen för att tillsammans få en större trygghet och ett högre förtroende för rättsväsendet. Men det är också det som är rättssäkerhet – kommer vi inte framåt i full bevisning, så kan dessa människor inte frihetsberövas för något som vi inte kan bevisa, säger han i SVT:s Aktuellt.

”Polisen gör sitt”

Mats Löfving menar att många av personerna i de kriminella gängen både har gripits och dömts det senaste året och hänvisar till en undersökning som gjorts om 200 av Malmös unga människor som befinner sig i kriminella miljöer.

Den visade att dessa personer har dömts 1.700 gånger för olika brott.

– Så det är nog snarare så att polisen gör sitt i det här. Men man kan undra vad som händer när en ung människa blir dömd för ett allvarligt brott, tillägger han.

Vågar inte vittna

Något som ytterligare försvårar polisens arbete är bristen på människor som vill, eller vågar, vittna.

– Vi kan inte förvänta oss att människor i den här miljön, i de här gängen, ställer upp och pratar med polisen eller rättsväsendet i övrigt. Det ingår liksom i deras kultur att ha ett eget rättssystem. Vi måste komma framåt i teknisk bevisning och förlita oss på att andra människor som har sett saker berättar för oss och ställer upp som vittnen, säger Mats Löfving.

Tycker du att ni gör ert jobb rätt?

– Vi gör vårt jobb och vi är på det här. I de här morden i Stockholm så räknar vi med att ungefär en tredjedel av dem kommer klaras upp. Jag tror att i den här miljön, så är det vad man rimligen kan förvänta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer