Polisen i region Syd vill stoppa skoldåd med anmälningsplikt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i region Syd vill se uppluckrade sekretessregler och anmälningsplikt för skolpersonal i syfte att stoppa skoldåd.

Det rapporterar Sveriges Radio Ekot på söndagen.

– Vi behöver få en förändrad sekretesslagstiftning som inte bara ger möjlighet att dela med sig av information, utan det ska faktiskt vara en skyldighet, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i Syd, till radion.

Efter flera grova våldsbrott på skolor i södra Sverige har polisen där börjat arbeta efter en ny metodik, med ett utökat informationsflöde, för att fånga upp varningssignaler. Enligt Holmström har det gett resultat.

– Vi har avväpnat folk, vi har konfronterat väldigt många ungdomar, säger han.

Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, utreder frågan för regeringens räkning. Han är skeptisk.

– Det kommer att komma förslag, både från den här utredningen men även från andra utredningar, som innebär sekretesslättnader. Men att sätta ett krav på anställda i skolan tror jag kommer att bli väldigt svårt, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.