Visa alla (4)

Postterminalen i Malmö blev avspärrad – bombgrupp tillkallades

Publicerad

Polisens bombgrupp kallades under onsdagmorgonen till postterminalen på Borrgatan i Malmö. Det efter att två personer i terminalens personal av okänd orsak fått smärtor i händerna i samband med sitt arbete. Vid 19-tiden på onsdagskvällen hade polisen avslutat ärendet och lämnat platsen.

Polisens bomgrupp har under dagen undersökt de två personernas arbetsyta och arbetshandskar för att klargöra vad som orsakat skadorna.

– Vi räknar att undersökningen kan ta timmavis, sa Ewa-Gun Westford, pressansvarig hos polisen under förmiddagen.

Ewa-Gun Westford, pressansvarig hos polisen. Foto: Kenneth Sundin

All postutlämning från terminalen stoppades under dagen.

– För att inte folk ska bli oroliga vidtar vi nödvändiga åtgärder vilket innebär att det kommer bli stora förseningar i postutlämningen, säger Åsa Emanuelsson på polisens presstjänst.

Misstanke om läckage från försändelse

Varken polisen eller Postnord kan i nuläget bekräfta vad som hänt. Enligt polisen verkar det som om man reagerade på någonting som passerat på bandet. Man misstänker att det kan röra sig om något som läckt ut från en försändelse.

– Det som vi kan säga är precis det att medarbetare har upplevt obehag efter kontakt med något vi inte vet vad det är. Man kan ju anta att det är ett läckage från en försändelse. När det händer kontaktar vi av rutin polis och räddningstjänst, säger Mara Ibsen, pressansvarig på Postnord.

Enligt Region Skåne vårdades de två personerna i personalen för lindriga skador. De ska ha upplevt värk och sveda på händerna, men kunde lämna sjukhuset under eftermiddagen efter observation.

Vid 17-tiden på onsdagseftermiddagen befann sig polisen fortfarande på platsen.

– Med hjälp av avancerad indikeringsutrustning har man gjort underökningar på platsen vars resultat nu ska skickas till både totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, och nationellt forensiskt centrum, NFC, för analys, säger Ewa-Gun Westford, pressansvarig hos polisen.

Även om man ännu inte vet vad som legat bakom händelsen meddelade polisen vid 19-tiden att insatsen kunde avbrytas. Avspärrningarna hävdes och personalen på PostNord kunde återgå till sitt arbete.

– Man har gjort bedömningen att det är ofarligt för de anställda att befinna sig i lokalerna, säger Maya Forstenius, vid polisens ledningscentral.

Till en början utredde polisen händelsen under rubriceringen framkallande av fara för annan. Rubriceringen har nu ändrats till en arbetsplatsolycka.

Postutdelning i större delen av Skåne påverkas

Alla postadresser som börjar på siffror mellan 20 till 29, vilket är större delen av Skåne, kunde inte få sin post under onsdagen. Nattpersonalen fick under förmiddagen gå hem, dagpersonalen fick vänta på besked i postterminalens matsal.

– Under kvällen kommer personal få komma in och sätta igång igen, vi kommer börja sortera den post som skulle ut idag, vi får se hur långt vi hinner, men man kan vänta sig post imorgon, säger Maria Ibsen, pressansvarig på Postnord.

Tidigare uppgav artikeln att adressen var Borggatan efter uppgift från polisen. Rätt adress är Borrgatan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer