En insatsstyrka bröt sig in i Christoffer Rosenkvists och Zarah Melins hus. Foto: Bernard Mikulic/privatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Polisens insatsstyrka stormade fel hus

Uppdaterad
Publicerad

Polisens insatsstyrka trängde in i Christoffer Rosenkvists och Zarah Melins nyköpta hus i Malmö. Med rånarluvor och dragna automatvapen forcerade poliserna ytterdörren och paret trodde att de skulle dö.

– Jag hör någon som ryter ”öppna dörren” så jag tänker: Herregud, det är någon som behöver hjälp, det har kanske hänt nånting? När jag är nästan framme vid dörren så krossas rutan och glassplittret kommer rakt i ansiktet, säger Zarah Melin.

Enligt henne var det ingen som sa att de kom från polisen.

– Och i mitt huvud är det kört. Vi kommer dö, det är färdigt, säger Zarah Melin.

Trodde det var kriminella människor

Christoffer Rosenkvist berättar att det är en massa män i träningsoveraller med dragna automatvapen som springer in i huset och skriker till paret att lägga sig ner.

– Min spontana tanke är att detta är kriminella människor som vill skada oss, säger Christoffer Rosenkvist.

Christoffer Rosenkvist för Zarah Melin ut i trädgården och hon ringer polisen. När Christoffer går tillbaka in i huset för att rädda hunden så ser han fem, sex tungt beväpnade män. Han lägger sig ner och ger upp. Samtidigt har Zarah Melin, som är gravid i åttonde veckan, övermannats ute i trädgården.

Drabbades av missfall

– Senare på kvällen fick jag smärtor och det började blöda kraftigt. Några veckor senare gjorde jag ett graviditetstest och det visade att det fanns ingenting där. Det är ett liv som dog på grund av deras misstag, säger Zarah Melin.

Det går inte att medicinskt fastställa vad missfallet beror på men Christoffer Rosenkvist och Zarah Melin är övertygade om att det orsakades av polisinsatsen.

Polisen ber om ursäkt

Paret polisanmälde poliserna för tjänstefel och i utredningen framgår att insatsstyrkan agerade på tullens uppdrag i ett narkotikaärende. Och att de slog till mot fel adress.

Spåren efter polisens insats. Foto: Privat

Chefen för polisens insatsstyrka Andreas Hulting säger till SVT Nyheter Skåne att det som hände hemma hos Christoffer och Zarah var olyckligt och att polisen vid upprepade tillfällen har bett om ursäkt till paret.

Förundersökningen har lagts ner

Förundersökningen har nu lagts ner. I den konstateras att polisen och tullen har begått flera fel, men utredningen har inte kunnat hitta någon enskild person som kan anses vara ansvarig för händelsen. Ingen har begått tjänstefel, enligt överåklagaren Eva Nilsson.

– Det känns jätteorättvist att de får lov att gå in i ett hem utan husrannsakan, utan minsta anledning och de kommer undan med det, säger Zarah Melin.

Gravid igen

Den nedlagda förundersökningen har öppnat såren igen men paret har gått vidare och väntar barn igen.

– Det är fortfarande väldigt tidigt. Det är bara en åtta veckors liten klump som ligger i min mage men vi är väldigt glada över det. Vi hoppas att vi får lugn och ro nu, avslutar Zarah Melin.

Foto: Bernard Mikulic

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer