Så här kan det se ut när polisen använder appen MPMF i arbetet. Foto: TT, Polisen

Polisens nya app revolutionerar fältarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Skåne har sedan en tid tillbaka haft ett nytt hjälpmedel i sin hand, bokstavligt talat. Under de tre första månaderna i år har redan 200 bilar omhändertagits.

Sedan polisen har börjat använda sin nya app, MPMF (Mobil Polis MultiFråga), har arbetet med att beslagta misstänkta bilmålvaktsbilar förenklats avsevärt.

Appen har varit tillhands för poliser i yttre tjänst sedan förra sommaren och tillåter polisen att direkt undersöka och få svar på ifall en bil har obetalda parkeringsböter. Ifall skulderna överstiger 5 000 kronor har polisen lov att beslagta bilen.

– Sen får man betala sina skulder eller så säljs bilen, säger poliskommisarie Thomas Modigh på Polismyndigheten region syd.

200 bilar på tre månader

Nu ser polisen resultat av arbetet med appen som blivit ett uppskattat hjälpmedel bland poliserna på fältet.

– De tycker det är riktigt bra, alla är jättenöjda, säger Thomas Modigh.

Han ser positivt på appens betydelse för poliser i yttre tjänst och tycker att användningen av appen har börjat bära frukt.

– Absolut ger det resutat. Jag ser hela tiden att det avrapporteras, säger han.

Under 2016 beslagtogs 500 bilar i Malmö och under de tre första månaderna i år har redan 200 bilar omhändertagits.

Egen produkt

Appen har utvecklats av polisens IT-avdelning och är under ständig utveckling. I framtiden är den bland annat tänkt att innehålla en scanningsfunktion där polisen i yttre tjänst ska kunna ta ett kort på en bils registreringsskylt för att därefter direkt få svar på om bilen får beslagtas eller inte. Det ska också finnas guider och handböcker om hur polisen ska hantera olika situationer som kan uppstå i det dagliga arbetet.

Polisen kunde tidigare få till sig samma information, men var då tvungen att gå via polisens regionledningscentral. På regionledningscentralen var sedan en annan polis tvungen att göra en slagning i registret för att därefter manuellt räkna ihop en persons skulder. Samma moment tar idag några sekunder med hjälp av appen MPMF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.