Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Stenkula, polisens kommenderingschef i Malmö, uppmanar människor att höra av sig till polisen i stället för att sprida vidare rykten om till exempel terrorhot under Eurovisionveckan. Foto: SVT

Polisens största oro inför Eurovision: ”Ryktesspridning”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tar höjd för större olyckor eller att olika typer av våldsdåd kan inträffa i de stora folksamlingar som väntar under Eurovisionveckan i Malmö. Men mest orolig är polisen för rykten.

– Det vi ser som den största risken är ryktesspridning om till exempel terrordåd, säger Petra Stenkula, chef polisområde Malmö.

Enligt Petra Stenkula ger exempel på när man tidigare varit med om ryktesspridning som skapat stor oro.

Eurovision song contest 2024

– Då vi gått tillbaka till källan har det visat sig vara nån oförsiktig ungdom som har skickat iväg ett sms som en kul grej, men som har fått en väldigt stor påverkan i människors liv.

Ett av landets största polispådrag

Enligt Petra Stenkula kommer polispådraget under Eurovisionveckan vara ett av landets hittills största, och stora resurser satsas för att skapa trygghet under veckan. Förutom beväpnade poliser från våra grannländer, kommer också svensk polis bära så kallade förstärkningsvapen.

Men trots pådraget är målet att Malmö ska vara en öppen stad där människor kan röra sig fritt.

– Folkets park, arenan och Malmö live kommer inte vara lika öppet, men i övrigt är utgångspunkten att Malmö ska vara öppet, säger Petra Stenkula.

Förekommer hot och påverkan

Flera artister och personer som arbetar med arrangemanget har fått ta emot hot och på olika sätt utsatts för press att bojkotta Eurovision.

Har man inte rätt att säga ”jag tycker att du ska bojkotta det här arrangemanget”?

Det är inga problem, men om man säger ”jag tycker att du ska bojkotta det här, annars kommer det här och det här hända”, då har man gått över gränsen, säger Per-Erik Ebbeståhl, hållbarhets- och trygghetsdirektör i Malmö stad.

Ansökan om koranbränning

Förutom de säkerhetshot som förekommer runt själva musiktävlingen har polisen fått in en ansökan om att att bränna en koran dagen innan Eurovision startar. Det är ännu oklart om personen kommer att få tillstånd eller inte.

– Det finns alltid nån plats i Malmö där vi kan garantera säkerheten, så vi får utgår från att det blir tillstånd, säger Petra Stenkula.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet