Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen var snabbt på plats efter att ha fått larm om att en person ska ha varit beväpnad med vapenliknande föremål. Foto: Privat

Polisinsats i Malmö – köpcentret Emporia evakuerades

Uppdaterad
Publicerad

Emporia utrymdes under fredagseftermiddagen efter larm om att en beväpnad person synts till vid köpcentret. Polisen har sökt igenom byggnaden utan att något vapen hittats. En person togs in på förhör, men släpptes under kvällen utan misstanke om brott.

– Vi hittar en person som stämmer in i signalementet, men anträffar inget vapen, säger Filip Annas, presstalesperson på polisen.

– Det är en stor polisutryckning. Folk grät utanför, berättar en boende som är granne med köpcentret.

”Alla började springa”

Enligt polisen har ingenting skett utan köpcentret söktes igenom efter tipset.

– Det kom ett meddelande i högtalarna om att man skulle utrymma genast. Alla började springa, berättar vittnet Daniel Persson för SVT Nyheter Skåne.

Hans kollega fastnade kvar i sin bil på parkeringen.

– Polisen har ju blockerat alla utfarter, så han kommer inte ut, säger Daniel Persson.

Personen släppt

Vid 15-tiden meddelade polisen att samtliga plan på Emporia är genomsökta, ingenting har anträffats och att det inte finns någon hotbild.

– Personen som stämde in på signalementet är frihetsberövad för förhör, men är inte formellt misstänkt, säger Filip Annas.

Malmö stad fanns på plats att för erbjuda krisstöd.

Vid 20-tiden meddelar polisen att den man som togs in på förhör är släppt. Polisen misstänker inget brott, men är tydliga med att det inte rör sig om något falsklarm.

– Det larmet vi får in var högst verkligt, det finns en förklaring till varför man misstagit det som vapen, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid Polisen.

Vad är det för förklaring?

– Det vill jag inte gå in på just nu, säger hon.

Ett stort antal poliser larmades till Emporia under fredagseftermiddagen. Foto: Knut Bonde/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.