Polisen har under natten försökt lokalisera avsändaren av det hot som lett till att Lunds universitet hålls stängt i dag. Däremot görs ingen operativ insats kring lärosätet. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Universitetet öppet igen

Uppdaterad
Publicerad

Lunds universitet öppnar under tisdagen, efter att ha varit stängt hela måndagen. Orsaken var att flera studenter i Lund hört av sig till polisen efter att ett hot publicerats på en app som många studenter använder.

Lunds universitet upphäver beslutet om stängning. Från och med tisdag morgon väntas verksamheten vara igång som planerat.

– Stängningen är hävd nu. Anledningen är att meddelandet på den här appen Jodel har gått ut till många olika skolor och polisen bedömer därför hotet som mindre allvarligt, säger Jonas Andersson, pressekreterare vid Lunds universitet, till SVT Nyheter Skåne.

– Polisen har bedömt att det inte finns samma hotbild längre. I morgon är vi i full gång som vanligt. Studenterna är välkomna redan i eftermiddag ifall de skulle vilja, säger universitetets förvaltningschef Susanne Kristensson.

Polisens förundersökning visar att meddelandet via appen Jodel inte har varit en enskild företeelse som riktats mot Lunds universitet utan förekommit på flera håll i Sverige, skriver universitetet på sin hemsida.

Det var natten mellan söndag och måndag som beslutet fattades om att hålla stängt under måndagen.

Otäckt meddelande

”Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon”, stod det i meddelandet i appen Jodel som används av många studenter.

– Vi väljer att stänga universitetet. Studenter och anställda behöver inte gå till universitet på måndagen, sa säkerhetschefen Per Gustafson till SVT Nyheter.

– Vi avvaktar medan polisen utreder vad som måste göras.

Hotet har nått många studenter, enligt en person TT varit i kontakt med.

”Obehagligt”, beskriver han situationen. Han säger att folk är oroliga och att han inte vet om han går till skolan på måndag.

– Vi sade i min uppsatsgrupp att vi ska ta beslut imorgon när vi vet mer, om hur vi ska göra.

”Inget direkt hot”

Polisen under måndagen inre spaning för att ta reda på om hotet var på allvar eller inte, enligt pressinformatören Kim Hild.

– Vi ser inget direkt hot så där på rak arm. Vi har inte fått indikationer på att något konkret kommer hända.

– Man har ingen anledning att vara orolig än så länge.

Men extra polisresurser sattes in under söndagskvällen för att hantera situationen.

Samtliga verksamheter på universitetet höll stängt på måndagen, även i Malmö och Helsingborg.

Även träningsverksamheten Gerdahallen, Botaniska trädgården och forskningsanläggningen Max IV hölls stängda.

På sociala nätverk och internet har många elever uttryckt oro och ilska över hoten. Men samtidigt anser många att detta är ett dåligt skämt gjort av en illvillig person och att hoten är ogrundade.

Anonym app

Appen Jodel ger användarna möjlighet att dela anonyma statusar till andra användare inom en radie på en mil.

Om situationen förändras kommer polisen gå ut med information på sin hemsida.

Enligt Sydsvenskan informerades universitetets säkerhetschef först vid 20.30-tiden.

– Det är först och främst en polisiär sak när sådant här sker. Polisen får avgöra vilken nivå det är, vad hotbilden är. Sen får polisen meddela mig vad de anser ska göras, säger Per Gustafson till tidningen.

Enligt uppgifter till rektorn från företaget ska meddelanden som skickas på Jodel tas bort om de ogillas fem gånger.

Man tror sig också veta var hotet är skickat ifrån och det är inte Lund.

– Det sägs även att det gått ut till andra lärosäten, men att det där försvann innan det uppmärksammades, säger rektor Torbjörn von Schantz till TT.

Juni 2014: Önnestads folkhögskola stängs tre dagar tidigare än planerat inför sommarlovet på grund av ett hot på internet.

April 2014: Civila och uniformerade poliser bevakar Sofia skola i Stockholm efter ett skriftligt hot.

Januari 2014: En man anhålls efter ett bombhot mot en skolbyggnad i Båstad.

September 2013: Backaskolan i Malmö stängs efter uppgifter om att någon planerade att beskjuta skolan.

September 2013: Rudbecksskolan i Örebro får ett hot om en massaker. Skolan går igenom situationen med polisen, men skolan håller öppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer