Politiker döms för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

SVALÖV| Fem politiker i Svalöv döms för tjänstefel. Enligt domen ska de medvetet ha förhalat beviljandet av bygglov för tre vindkraftverk i kommunen.

Det var 2008 som politikerna polisanmäldes för att ha fördröjt en vindkraftsutredning. En privatperson menade att politikerna i byggnadsnämnden förhalat byggloven till ett antal vindkraftverk i Torrlösa i Svalövs kommun och polisanmälde allihop för tjänstefel. På torsdagen dömdes samtliga till dagsböter för tjänstefel. De ska även betala pengar till brottsofferfonden.

I domen kan man läsa: ”För att dömas för tjänstefel krävs att någon uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsövning, genom handling eller underlåtenhet, åsidosatt vad som gäller för uppgiften.”

Historien börjar i september 2004 då två privatpersoner söker bygglov för tre vindkraftverk på två fastigheter i Svalövs kommun. Kommunen avslog deras ansökan, men de överklagade till Länsstyrelsen som upphävde kommunens beslut.

Samhällsbyggnadsnämnden i Svalöv överklagade då i sin tur Länsstyrelsens beslut till Länsrätten men fick avslag. Då överklagad nämnden till Kammarrätten, men där fick man inte ens prövningstillstånd.

Ärendet gick tillbaka till kommunen som skulle ta ett nytt beslut, men återigen valde man att avslå ansökan om bygglov, trots att både Länsstyrelsen, Länsrätten och Kammarrätten tyckt annorlunda. Vid det här laget hade det gått fyra år.

Byggherrarna polisnamälde de inblandade politikerna för tjänstefel, som de idag dömdes för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.