Den styrande alliansen i region Skåne anser att samarbetet mellan Kry och dem fungerar utan problem. Foto: TT.

Efter Krys omlistning av patienter – S-politiker kräver nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT rapporterat om att patienter råkat lista om sig utan att veta om det, kritiseras nu Krys sätt att lista patienter i appen. Oppositionspolitikern Mattias Olsson (S), som är 2:e vice ordförande i primärvårdsnämnden kräver förändring.

– Det här får inte fortgå, säger han.

Men Liberalerna tar Kry i försvar och menar att de följer regionens regler.

Socialdemokraten Mattias Olsson ifrågasätter om Region Skåne gör tillräckligt för att informera patienter om vad som gäller för att beställa ett antikroppstest. 

– Många verkar inte vara medvetna om att man inte måste lista om sig för att beställa ett antikroppstest, säger han.

Gilbert Tribo (L) som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden anser däremot att Kry är en bra och seriös vårdaktör.

– Vi har ett bra samarbete med dem och de följer alla regionens riktlinjer. Dessutom är valet om man vill lista om sig väldigt tydligt.

Gilbert Tribo (L) till vänster och Mattias Olsson (S) till höger.

”Det är deras affärsidé”

Kry får pengar för varje patient de har listad hos sig precis som alla andra vårdcentraler. I september fick Kry i Skåne 242 kronor i genomsnitt per patient. Det innebär en total ersättning i september på drygt tre miljoner kronor från regionen.

– Det här är en del av deras affärsidé. Att folk missar att de listar om sig förstärker bilden av att Kry har ett aggressivt sätt att locka kunder, säger oppositionspolitikern Mattias Olsson.

Vad skulle regionen göra för att stoppa Kry?

– Jag har inga konkretaförslag än. Men är det så att de följer alla regionens regler måste det regelverket ändras.

Den styrande alliansen menar däremot att fler vårdcentraler borde förenkla processen att lista om sig.

– Det är klart att de har en vårdidé som utmanar den traditionella, men vår ambition är att man enkelt ska kunna byta mellan alla vårdcentraler i en app eller på webben, säger Gilbert Tribo (L).

Förtydligande av listning

Som patient behöver man inte lista sig hos en nätläkare för att kunna nyttja deras tjänster. Det menar både Tribo (L) och Olsson (S) inte är självklart för alla patienter.

– Vi måste ta med oss att förtydliga vad det innebär att lista sig. Kanske hitta ett annat uttryck för listning eller ändra regelverket. Men där har vi en ständig och välfungerande dialog med Kry, säger Gilbert Tribo (L). 

Kry vill poängtera att man måste registrera sig via Bank-ID samt att man får ett bekräftelsemejl, för att lista om sig hos dem. De menar att det borde vara tillräckligt tydligt för patienterna.

– Vi gör kontinuerliga förändringar i informationen i vår app för att göra det så tydligt som möjligt vad det innebär att lista sig. Vi har också kontinuerlig dialog med regionerna om hur den kan bli tydligare, säger Claes Nyberg, tillförordnad presschef på Kry.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.