Reporter Ivan Loftrup-Ericson framför bukten visar var de framtida kraftverken kan komma att stå. Kraftverken på bilden är datorgenererad grafik. Foto: SVT

Politisk tvekan inför godkänd vindkraftpark i Hanöbukten

Uppdaterad
Publicerad

Vindkraft i Hanöbukten har diskuterats i över ett decennium. Ett av projekten, Taggen, har åter blivit en politisk fråga i Kristianstad.

Efter att flera gånger ha sagt ja, är den politiska ledningen nu tveksam till vindkraftparken.

Taggenprojektet, finansierat av elbolaget Vattenfall, kommer på tal för drygt 10 år sedan.

183 vindkraftsstolpar med en höjd på 170 meter ska byggas på grundet Taggen i Hanöbukten. En vindkraftpark som sträcker sig från Åhus till Maglehem.

Redan tidigt är fiskare oroliga för hur ålen och sillen kommer att påverkas, men 2010 säger en oenig kommunstyrelse ja till Taggen. KD och M är emot. Projektet godkänns också i Mark- och miljödomstolen.

Några år senare vill Vattenfall ändra ansökan och höja vindkraftsstolparna med 50 meter.

– Med 220 meter höga turbiner får vi ut mer effekt och istället för 83 stolpar räcker det med runt 40 stycken, säger Göran Loman, projektledare på Taggen vindpark AB.

Även detta förslag säger majoriteten, S, L och C i Kristianstad ja till 2015.

Tidigare ja-sägare har bytt åsikt

Men genom en byråkratisk teknikalitet hamnade ärendet på nytt hos mark- och miljödomstolen och kommunen fick ännu en chans att yttra sig.

Det är där vi är idag och nu har ja-sägarna plötsligt ändrat sig.

– Jag uppfattar att det finns en överväldigande majoritet för att inte tillstyrka den här ansökan. Därför kommer vi att utnyttja vårt kommunala veto, säger kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (L).

En politisk majoritet som alltså för tre år sedan sa ja till exakt samma förslag.

– Det finns säkert de som tänker att vi ändrar oss för att det är val, men det finns ny kunskap nu, framförallt om hur tumlarna i havet riskerar att påverkas. Därför kommer vi också kräva att hela miljökonsekvensbeskrivningen görs om, säger Pierre Månsson (L).

Pierre Månsson, kommunstyrelsens ordförande i Kristianstad. Foto: SVT

Den 29 augusti håller kommunstyrelsen sitt möte, men frågan är hur mycket kommunen har för sina protester.

– Skulle kommunen säga nej till vårt nya förslag, ja då bygger vi bara enligt ursprungsförslaget med 83 stolpar som har godkänts av Mark- och miljödomstolen, säger Göran Loman, projektledare på Taggen vindpark AB.

Göran Loman, projektledare på Taggen vindpark AB. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.