Politiska vilden Gudrun Schyman startar nytt parti i Simrishamn

Uppdaterad
Publicerad

Gudrun Schyman valde att lämna Feministiskt initiativ (FI) i samband med att partiet påbörjade ett uteslutningsärende om henne. Nu är hon med och kandiderar till kommunvalet i Simrishamn, fast för det nybildade partiet Klimatinitiativ Simrishamn.

– Världen brinner. Vi måste få upp klimatkrisens konsekvenser högst upp på den politiska dagordningen, säger Gudrun Schyman.

Hon är första kandidat på Klimatinitiativ Simrishamns vallista. Partiet, som grundades för några månader sedan, är politiskt obundet och har som mål att sätta klimat- och miljöfrågan högst på agendan.

– Det handlar om överlevnad, våra barns och våra barnbarns framtid. Därför måste vi resa oss ur de politiska skyttegravarna och samarbeta, säger hon.

Numera politisk vilde

Gudrun Schyman är en av grundarna bakom Feministiskt initiativ, som hon nu inte längre är medlem i. Detta efter att partiet påbörjade ett uteslutningsärende i samband med att hon blev aktiv i Klimatalliansen som ställer upp i höstens riksdagsval.

– Jag sitter fortfarande i kommunfullmäktige men har ingen partibeteckning.

Fram tills nyligen representerades FI av tre personer i Simrishamns kommunfullmäktige. Nu är två av dem politiska vildar som gått vidare till Klimatinitiativ Simrishamn.

Flera liknelser mellan partierna

Partiet vill bland annat införa ett kommunalt klimatutskott och en koldioxidbudget, frågor som FI Simrishamn tidigare bedrivit.

– Mycket av det vi tar upp i vår valplattform är sånt som FI också kämpat för. Men vi vill nå fler människor. Alla kommuninvånare är inte beredda att gå in i ett ideologiskt grundat parti, säger Gudrun Schyman.

Varför tror du att ni kommer nå fler i detta parti jämfört med i FI Simrishamn?

– Det ser vi redan att vi gör. De flesta medlemmar har inte varit politiskt aktiva tidigare, utan är intresserade av att driva klimatfrågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.