Anders Sannerstedt är statsvetare och docent vid Lunds universitet. Han forskar om Sverigedemokraterna. Foto: Tove Hansson/SVT

Statsvetaren om Schymans nya parti: ”Hennes namn kan ge mandat”

Publicerad

Gudrun Schymans nybildade parti vill sätta klimat- och miljöfrågan högst på agendan. Efter flera år i Feministiskt initiativ blir hon nu ansiktet utåt för Klimatinitiativ Simrishamn.

– Somliga ger järnet ända in i kaklet, säger statsvetare Anders Sannerstedt.

Han menar att det nya partiet är ett sätt för Gudrun Schyman att kunna stanna kvar i kommunpolitiken.

– Hon är förmodligen inte road av att slå sig ner och sitta och rulla tummarna. Hon har ju tidigare företrätt Feministiskt initiativ. Vill hon sitta kvar i kommunpolitiken måste hon bilda ett nytt parti, säger Anders Sannerstedt, statsvetare vid Lunds universitet, till SVT Nyheter Skåne.

Under många år var Gudrun Schyman partiledare för Vänsterpartiet. Senare startade hon Feministiskt initiativ som hon representerade i kommunfullmäktige i Simrishamn tills hon lämnade partiet tidigare i år. För närvarade sitter Schyman som politisk vilde i Simrishamns fullmäktige.

På tisdagen presenterar hon sitt nya parti Klimatinitiativ Simrishamn.

– Det är inte lätt att bilda ett nytt miljöparti och tro att man ska komma in i kommunfullmäktige. Men Gudrun Schyman är en välkänd person och säkert röstdragande så på hennes namn skulle de kunna få mandat. Annars hade det nog varit svårt, säger Anders Sannerstedt.

Gudrun Schyman, första namnet på listan till det nystartade lokalpartiet Klimatinitiativ Simrishamn. Foto: Elisabeth Ohlson

Parti med grön profil

Klimatinitiativ Simrishamn är ett parti som fokuserar på frågor kring miljö och klimat.

– Det här verkar vara ett nischat parti med en väldigt tydlig sakprofil. Det viktigaste om man startar ett lokalt parti är att man har en fråga som engagerar medborgarna i kommunen. Ta till exempel fängelsepartiet Älska Svedala eller spårvagnspartiet Partiet Förnyalund. Har man en sådan fråga är det betydligt lättare, säger Anders Sannerstedt, och fortsätter:

– Jag är dock inte säker på att miljöfrågan är en sådan fråga i Simrishamn. Men Gudrun Schyman är en väldigt känd person så det kan nog slinka in ett mandat eller två på det.

Parallellt med Klimatinitiativ Simrishamn är Gudrun Schyman aktuell med ett annat miljöprofilerat parti – Klimatalliansen – som ställer upp i riksdagsvalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.