Aulan i Nils Holgersson-gymnasiet var fullsatt när det extra fullmäktigemötet inleddes i Skurup i mitten av oktober. Ikväll väntas beslut i den infekterade maktskiftesfrågan. Foto: Per Lärka/SVT Arkiv

Historiskt maktskifte i Skurup – S tar makten ihop med politiska vildar

Uppdaterad
Publicerad

Under kvällens kommunfullmäktige avgjordes det turbulenta maktskiftet i Skurup. Nu står det klart att Socialdemokraterna tar makten tillsammans med flera avhoppade sverigedemokrater.

Det politiska tonläget har varit högt sedan oppositionen gick ut med att de ville pröva om det finns en ny politisk majoritet i kommunen. Under måndagens kommunfullmäktigestämma stod det klart att Skurup får ett maktskifte – med 26 röster för och 15 emot.

I debatten ifrågasatte flera moderater anledningarna till varför man önskar ett nytt styre. Johan Bolinder (M) ansåg bland annat att Lena Axelsson (S), kommunstyrelsens nya ordförande, inte är vald av folket.

– Hon är kallad av vem? Inte är det av väljarna i alla fall, sa han.

”Den nya gruppen”

Det hela började i oktober när den socialdemokratiskt ledda politiska oppositionen i Skurup tog stöd av avhoppade sverigedemokrater för att initiera ett maktskifte inom kommunen. Bakgrunden till att den politiska kartan i den skånska kommunen började ritas om var en internkonflikt inom den lokala SD-organisationen som ledde till att en majoritet av partiets ledamöter i kommunfullmäktige hoppade av, blev politiska vildar och anslöt sig till ”Den nya gruppen” som sökte majoritet för att byta ut det moderata styret i kommunen.

”Kommunal statskupp”

Det politiska skiftet blev dock inte så snabbt och smidigt som det först såg ut att bli. Kommunstyrelsens tidigare ordförande, moderaten Johan Bolinder, har kallat det hela för en ”kommunal statskupp” och ärendet har skickats på återremiss flera gånger trots att en majoritet av kommunfullmäktige röstade för förslaget.

Under kvällen svarade kommunstyrelsens nya ordförande Lena Axelsson (S) på kritiken.

– En kupp är ett olagligt maktövertagande, vi följer kommunallagen, sa hon.

Så här lät det i SVT Nyheter Skåne 5 oktober när planerna på maktskifte presenterades:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den politiska oppositionen i Skurup vid tisdagens pressmöte i kommunhuset. Från vänster i bild: Göran Pettersson (Mp), Sven-Åke Strandberg (KV), Babak Rahimi (V), Lena Axelsson (S), Magnus Alm (S) samt Jörgen Lidfeldt (politisk vilde fd SD). Även Kerstin Petersson-Brodda (L) står bakom Skurups nya politiska plan. Foto: SVT

Under måndagskvällen röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centern, Kommunens väl, Liberalerna och ledamöter på SD-mandat för ett maktskifte.

Lena Axelsson (S) valdes till kommunstyrelsens ordförande och Jörgen Lidfeldt (före detta SD) valdes till första vice ordförande men i nuläget är det fortfarande oklart vilka som kommer att styra i praktiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer