Aulan i Nils Holgersson-gymnasiet var fullsatt när det extra fullmäktigemötet inleddes i Skurup. Foto: Per Lärka/ SVT

Efter politiska kuppen – ikväll kan det bli maktskifte i Skurup

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste veckornas politiska utspel i Skurups kommun, hålls ikväll ett extra möte med kommunfullmäktige. Orsaken är det förslag om maktskifte som den så kallade ”Nya gruppen” lämnat in.

Redan på torsdagskvällen kan det ske en prövning av en ny politisk majoritet i Skurup vid ett extra sammanträde med kommunfullmäktige.

Kommunfullmäktiges ordförande Ann-Helen Nilsson (C) tror samtidigt att det kan dröja innan ärendet avgörs:

– Det kan bli en återremiss. Men det kan bli en livlig debatt i alla fall, säger hon till SVT Nyheter Skåne på torsdagen.

Flera lämnade SD

Det var efter att flera sverigedemokrater lämnade sitt parti och blev politiska vildar som Nya gruppen lämnade in sitt förslag.

Ärendet är undertecknat av Magnus Alm (S), Lena Axelsson (S), Roland Hansson (S), Kerstin Peterson-Brodda (L), Babak Rahimi (V), Jörgen Lidfeldt (-) och Jimmy Nilsson (SD).

Förslaget går i korthet ut på att oppositionen nu tar hjälp av tidigare sverigedemokrater för att bilda majoritet och ta över det politiska styret i Skurup.

”Fram och tillbaka”

Ärendet har redan klubbats igenom i kommunstyrelsen och det beslutet har överklagats med så kallad inhibition av M och SD, vilket betyder att de vill avvakta med ett genomförande av beslutet.

Enligt kommunfullmäktiges ordförande har inhibitionen avslagits vilket betyder att ärendet nu fortsätter att behandlas. Kommunstyrelsen bereder bara ärendet, själva avgörandet sker i fullmäktige.

– Det kommer nog att vara lite processer fram och tillbaka innan vi landar i ett beslut som håller juridiskt, säger kommunfullmäktiges ordförande Ann-Helen Nilsson (C).

Ordinarie fullmäktigesammanträde är nu framflyttat till den 1 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politiken i Skurup

Mer i ämnet