Kommunalrådet i Skurup, Johan Bolinder (M). Foto: SVT

Johan Bolinder (M) petas från makten i Skurup

Uppdaterad
Publicerad

Skurups kommunalråd Johan Bolinder (M) har fråntagits sin makt som kommunstyrelsens ordförande. Det är innebörden av ett beslut som fattades i kommunstyrelsen på fredagen.

– Man har skurit av mina befogenheter på ett sätt som står i kontrast med det mandat kommunfullmäktige gett mig, säger Johan Bolinder, som menar att fredagens beslut i kommunstyrelsen är ytterligare ett steg i en kommunal statskupp i Skurup.

Oppositionen med stöd av avhoppade sverigedemokrater beslutade på fredagen att inrätta ett beredningsutskott som ska ta över ordförandens roll i kommunstyrelsen.

Beslutet innebär också att chefstjänstemän ska rapportera till det nyinrättade utskottet istället för till Johan Bolinder. De partier som röstade genom förslaget kallar sig ”Nya gruppen” och där ingår S, V, L, C, KV och sju avhoppade eller uteslutna sverigedemokrater, som bildat ett nytt parti i Skurup.

Frågan kan avgöras efter helgen

Ordförande i det nya beredningsutskottet är Lena Axelsson (S).

– Vi har varit utanför presidier under hela den här mandatperioden. Fram tills nu har Moderaterna stängt dörren för oss. Men igår bildades det nya beredningsutskottet och min tanke som ordförande är att det här ska innebära mer öppenhet och transparens i det politiska arbetet, säger Lena Axelsson (S), till SVT Nyheter Skåne på lördagseftermiddagen.

Tar du över Johan Bolinders jobb nu?

Nej, det gör jag inte. Han är vald av kommunfullmäktige och det är kommunfullmäktige som på måndag prövar majoritetsförhållandet och därefter väljer kommunstyrelseordförande, säger Lena Axelsson.

Johan Bolinder kvarstår som Skurups avlönade kommunalråd men frågan är vilka arbetsuppgifter han har kvar.

– Jag går till jobbet som vanligt på måndag även om jag inte kan fatta så många beslut, säger han till SVT, och tillägger att han fortfarande är kommunens firmatecknare.

M överväger att överklaga

På måndag ska alltså ärendet om ett formellt maktövertagande tas upp i Skurups kommunfullmäktige.

Beslutet återremitterades vid förra sammanträdet och det kan hända igen. Moderaterna överväger också att överklaga ett kommande beslut eftersom man anser att det finns juridiska tveksamheter och att något liknande inte skett i Sverige tidigare.

Johan Bolinder är kritisk till att företrädare för Nya gruppen inte är öppna i debatten.

– Man måste stå upp för beslut man fattar. De behöver förklara för sina väljare, säger Johan Bolinder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politiken i Skurup

Mer i ämnet