Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pollensäsongen börjar allt tidigare – besvärligt för de drabbade

Pollensäsongen börjar allt tidigare – besvärligt för de drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Svår pollenallergi kan kännas som en utdragen influensa. Längre pollensäsonger innebär att det egna ansvaret för koll på pollennivåer och medicinering blir allt viktigare för allergikerna.

Pollensäsongen har redan börjat och på flera orter i landet har drabbade allergiker börjat märka av symptom.

– Det är många patienter som söker för de allergiska symptomen öga, näsa, halsont som man kan tro  är en förkylning, säger Benita Björk, specialistsjuksköterska på allergier och KOL.

Längre säsonger kräver bättre koll

De allt längre pollensäsongerna gör att allergikerna själva måste hålla bättre koll på vilka pollen som finns i luften. Det är också viktigt att ta sin medicin i tid för att kunna må bra.

– Pollenallergierna blir året runt. Så patienten behöver bli sin egen expert, säger Benita Björk.

Pollenallergi räknas som en av vår tids största folksjukdomar. Ungefär 30% av befolkningen drabbas varje år av pollenallergi som kan yttra sig som rinnande näsa, kliande ögon, hosta, huvudvärk och sömnsvårigheter. Det kan låta som en vanlig förkylning men en allvarlig pollenallergi försämrar livskvalitén rejält för den drabbade. Många sjukskriver sig under de värsta perioderna, andra jobbar eller går i skolan med upp till 40% nedsatt prestationsförmåga. Enligt en undersökning som gjordes av forskare Göteborgs Universitet 2016 så ligger samhällskostnaderna för pollenallergi runt 1 miljarder kronor per år bara i Skåne i. Detta kan antas innebära knappt 10 miljarder i hela Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer